Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δεκτά μόνο έργα που επιλέγει η κυβέρνηση

Να επαναπροσδιορίσουν τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΠΤΑ, στα πλαίσια της "οικονομίας πόρων" καλεί, με σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο

Καμία απόκλιση από το στόχο του "Καποδίστρια" για περιστολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους, αλλά και καμία αυτενέργεια στον προσδιορισμό των αναγκών της κάθε περιοχής από τους καθ' ύλην αρμόδιους, τους αιρετούς και τους δημότες, δεν επιτρέπει το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό γίνεται σαφές και σε εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδη, προς τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, όπου ουσιαστικά διατάσσει τους δήμους να επαναπροσδιορίσουν τις προτάσεις τους σε έργα που θα ενταχθούν, άρα και θα χρηματοδοτηθούν, στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

Ο επαναπροσδιορισμός, σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου, είναι απαραίτητος, γιατί, όπως ισχυρίζεται, οι υπάρχουσες προτάσεις δεν προωθούν τη διαδημοτική συνεργασία, ενώ και τα έργα που προτάθηκαν κρίνονται ως ανώριμα! Μια ματιά στο σχετικό με το ΕΠΤΑ άρθρο του νόμου των αναγκαστικών συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αρκεί για να καταδείξουμε, ότι αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιστολή των κονδυλίων προς τους νέους δήμους. Κι αυτό γιατί η διαδημοτική συνεργασία επιβάλλεται για "λόγους λειτουργικότητας και οικονομίας πόρων". Ενώ ως ώριμα ερμηνεύονται τα έργα εκείνα που επιλέχθηκαν με κριτήριο τη "σχέση κόστους - οφέλους". Η όποια αναπτυξιακή προοπτική της υπαίθρου, έστω και μέσω του "Καποδίστρια", υποθηκεύεται, λοιπόν, στο βωμό της περιστολής, της "αποτελεσματικότητας" - όπως κομψά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχετικού νόμου.

Με τη σχετική εγκύκλιο, καλούνται οι δήμοι, σε διάστημα μόλις δύο βδομάδων, μέχρι τις 28 Φλεβάρη, να αλλάξουν τις προτάσεις τους - τις επεξεργάζονται οι οικείες Περιφέρειες - σε έργα, δηλαδή να παραμερίσουν τις ανάγκες που διαπίστωσαν και να συνταχθούν με τους στόχους του "Καποδίστρια". Τους προτρέπει, μάλιστα, τα νέα έργα που θα προτείνουν να είναι επιλέξιμα - δεν ενδιαφέρει το όποιο αναπτυξιακό περιεχόμενο - ώστε να ενταχθούν στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως το ΕΠΤΑ δεν αποτελεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ, αλλά ανακατανομή των υπαρχόντων υπέρ του θεσμού πόρων.

Πάντως, η εγκύκλιος βρίθει σειράς αναληθειών. Στην εισαγωγή γίνεται λόγος για "ολοκλήρωση" μιας σειράς υποστηρικτικών ενεργειών, μέσω του ΕΠΤΑ, όπως: Προμήθεια των δήμων με μηχανολογικό εξοπλισμό - ο υπουργός έχει παραδεχτεί πως δε θα λάβουν όλοι οι δήμοι, αλλά και οι "τυχεροί" ακόμα περιμένουν... Απασχόληση των 2.500 επιστημόνων στους δήμους - δεν υπάρχει δέσμευση πρόσληψης όλων. Χρηματοδότηση δράσεων και έργων ώστε να μην υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα των νέων Δημοτικών Αρχών - δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους οι ελλείψεις σε δημαρχεία μένουν.

Πάντως, η συγκεκριμένη εγκύκλιος εγκαλεί, κατά κάποιο τρόπο, και τους γενικούς φραμματείς των Περιφερειών, οι οποίοι προφανώς δε φρόντισαν να "διδάξουν" σωστά τους δήμους για τα έργα που πρέπει να προτείνουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ