Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο προσκήνιο η καταδίκη των πρακτόρων της Μοσάντ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δεν παρήλθαν παρά ελάχιστες μόνο ώρες από την απόφαση του κακουργιοδικείου για την καταδίκη των δύο πρακτόρων της Μοσάντ και η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ άρχισε ψυχολογικό πόλεμο ενάντια στην κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την απελευθέρωση και την απέλασή τους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην καταδίκη των δύο ισραηλινών, είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την κυπριακή κυβέρνηση να τους ελευθερώσει. "Είμαι πεπεισμένος, είπε, ότι ενεργούμε κατά τον καλύτερο τρόπο για να φέρουμε τους άνδρες μας στο Ισραήλ, το ταχύτερο δυνατό". Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο του κυπριακού νόμου και της πλήρους συνεργασίας με τις αρχές της Κύπρου. Η κοινή γνώμη της Κύπρου είναι αγανακτισμένη, γιατί με απόφαση του γενικού εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για κατασκοπία ύστερα από έντονες πιέσεις, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας, Αμερικανών γερουσιαστών και υπουργών, καθώς και παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Λευκωσία γενική είναι η πεποίθηση ότι το ισχυρό ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εντείνει τις πιέσεις του προς την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Ισραηλινοί.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτές, δήλωσε χθες ότι δε συνυπάρχουν λόγοι για παροχή προεδρικής χάριτος στους δύο Ισραηλινούς πράκτορες που καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη της Εθνικής Φρουράς. Δεν τίθεται θέμα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, να εκτίσουν την ποινή τους σε άλλη χώρα καθώς δεν υπάρχει ανάλογη σύμβαση με το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν ενέδωσε σε πιέσεις για μη προσαγωγή των δύο Ισραηλινών στο δικαστήριο και διευκρίνισε ότι οι πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση δεν αφορούσαν τη μη καταδίκη τους αλλά τη μη προσαγωγή τους στο δικαστήριο. Τους πήγαμε, όμως, είπε και δεν ενδώσαμε στις πιέσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι "θα πάρει πίσω τους δύο Ισραηλινούς με κάθε θυσία", απάντησε: "Δεν είμαι μάντης για να ξέρω τι εννοούσε ο κ. Νετανιάχου!".

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε αυστηρή την τρίχρονη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στους πράκτορες της Μοσάντ, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος των δύο Ισραηλινών, Αντης Τριανταφυλλίδης, μελετά το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την απόφαση του κακουργιοδικείου.

  • Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χτες ότι με την ολοκλήρωση του διαβήματος για ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος για το 1998 εισπράχθηκαν 657.400 400 κυπριακές λίγες από στόχο 625.000 λιρών (κάλυψη 105,2%). Σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εξόρμησης δείχνουν για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κυπριακός λαός προς το ΑΚΕΛ και τις θέσεις του που με συνέπεια υποστηρίζει τόσο στο εθνικό ζήτημα όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ