Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο μύθος του "εθνικού κινδύνου"

Αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της συμμετοχής σ' αυτήν, τότε θα αντιμετωπίσει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, με δεδομένη την επιθετικότητα της γειτονικής Τουρκίας και τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στην περίπτωση εκδήλωσης μιας επιθετικής ενέργειας εναντίον της, εγγυήσεις που θα χαθούν αν αποδεσμευτεί. Για να μετρήσουμε, όμως, τι χάνει η Ελλάδα αν θα φύγει από την ΕΕ, πρέπει να δούμε και τι κερδίζει παραμένοντας σ' αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα. Αυτό αποτυπώθηκε και στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Αντίθετα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, με αφορμή την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, οι ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της Αγκυρας, την οποία θεωρούν προνομιακό εταίρο για τα στρατηγικά τους σχέδια.

Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ όχι μόνο δεν ενισχύει την εθνική κυριαρχία, αλλά αντίθετα απαιτεί τη μείωσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα - μέλος, χάνει το δικαίωμα του "βέτο". Εξάλλου τη "μειωμένη εθνική κυριαρχία" παραδέχτηκε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί και δε θέλει να εγγυηθεί τα σύνορα. Το απέδειξε περίτρανα στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αφού οι Ευρωπαίοι "εταίροι" πρωτοστάτησαν στο διαμελισμό της. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με το Κοσσυφοπέδιο.

Η ωμή καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γιουγκοσλαβική τραγωδία που συνεχίζεται, η πρόσφατη επιδρομή κατά του Ιράκ, αλλά και η προωθούμενη διχοτομική "λύση" του Κυπριακού, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα για το πόσο σέβονται οι ισχυροί "εταίροι" μας το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κατά τα άλλα μονίμως επικαλείται και η κυβέρνηση για τις διαφορές με την Τουρκία.

Ολες οι αρνητικές εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, οφείλονται στην εξάρτηση της χώρας. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την Κύπρο, η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά ήταν βασικός παράγοντας εθνικών δεινών.

Ομως και η αμυντική θωράκιση της χώρας, σημαντικός παράγοντας για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Το ερώτημα λοιπόν θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: Τι περισσότερο μπορεί να πάθει η Ελλάδα και ο λαός της εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Βέβαια, η πρόταση για την αποδέσμευση της χώρας δε γίνεται μόνο γιατί δε συμφέρει η συμμετοχή της στην ΕΕ, αλλά κυρίως γιατί έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Και, βέβαια, η πρόταση αυτή γίνεται με τη συνεκτίμηση όλων των παραγόντων και μεταξύ αυτών και τις γενικότερες ανακατατάξεις που θα επιφέρει η πάλη των λαών.

Η οικοδόμηση σχέσεων που στηρίζονται στην ισοτιμία, στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της καλής γειτονίας, στο αμοιβαίο όφελος των κρατών και των λαών είναι η προϋπόθεση για την καλύτερη προστασία και την ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Δυσκολίες σ' αυτήν την πορεία ασφαλώς θα υπάρξουν, όμως για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό, είναι θέμα επιλογής ανάμεσα στην εξάρτηση που οδηγεί στη μείωση της κυριαρχίας, στην αύξηση των κινδύνων για πολεμικές εμπλοκές για το χατίρι της "νέας τάξης", την ένταση της εκμετάλλευσης, και απ' την άλλη στην προοπτική που διασφαλίζει την ειρήνη και την πρόοδο για τις χώρες και τους λαούς.

Δ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλίμα συναίνεσης εξέπεμψαν οι συναντήσεις με τα άλλα κόμματα(2017-01-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλονται οι «τρομονόμοι» και το «ευρωσύνταγμα»(2004-07-08 00:00:00.0)
Η "επόμενη μέρα"(1999-05-20 00:00:00.0)
Είναι εθνικός στόχος το ΕΥΡΩ;(1998-05-08 00:00:00.0)
"Ρεαλιστές" και εθνικά θέματα!(1996-08-31 00:00:00.0)
Ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης(1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ