Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναζητούμε υποκατάστατα των "S - 300"

Την εμμονή του στο δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου και στην κάλυψη του κενού που άφησε η μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S -300" από άλλα οπλικά συστήματα, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, που ασχολήθηκε με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και κυρίως με το τμήμα που αφορά το νέο μαχητικό.

"Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, είπε σε δηλώσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι μια κοινή στρατηγική που έχουμε υποχρέωση, η Ελλάδα και η Κύπρος να τη στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά. Ιδιαίτερα, το λέω αυτή τη στιγμή, που δημιουργείται ένα κλίμα, λόγω της μη εγκατάστασης των πυραύλων "S- 300"". Ο υπουργός Αμυνας στο σημείο αυτό, αλλά όπως φέρεται από πληροφορίες και στη διάρκεια της συνεδρίασης, απάντησε έμμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος προ ημερών είπε ότι ήταν λάθος η απόφαση για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να υποκατασταθεί η μη εγκατάσταση των "S - 300" στην Κύπρο, με άλλης εμβέλειας συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και αμυντικούς συντονισμούς και σχεδιασμούς από την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία. Ετσι ώστε ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος να παραμείνει αλώβητος, να είναι ισχυρός, να ολοκληρώνεται και να ενισχύεται συνεχώς".

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Χαρακτήρισε "εθνικό ατύχημα" το θέμα των "S - 300" και είπε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα "δεν προσθέτει τίποτα στη διπλωματική υποστήριξη της Κύπρου που είναι το casus belli και το οποίο ίσχυε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες δεκαετίες, αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και υπηρετεί περισσότερο εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες". Οσον αφορά τον τύπο του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι "προσανατολιζόμαστε - και σωστά - προς το Eurofighter".

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση, που ξεκίνησε προχτές στο Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) και να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν το νέο μαχητικό που θα αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία. Η πρόταση του ΣΑΜ θα υποβληθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει για να πάρει την τελική απόφαση. Για την αγορά των νέων μαχητικών πρόκειται να διατεθούν περίπου 600 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ