Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
"Καίνε" τους καπνοπαραγωγούς

- Πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση για τους καπνοπαραγωγούς;

- Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι καπνοπαραγωγοί στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από όσο γνωρίζω και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, είναι δραματική. Οι έμποροι - βιομήχανοι εκβιαστικά και με τη στήριξη της κυβέρνησης έριξαν τις τιμές στα καπνά σε εξευτελιστικά επίπεδα και εξαναγκάζουν τους παραγωγούς να πουλάνε τζάμπα. Για παράδειγμα, στα "βιρτζίνια" οι έμποροι "έριξαν" τις τιμές κατά 100 με 150 δραχμές και στα "τσεμπέλια" κατά 200 δραχμές. Κι αυτό το έκαναν καταστρατηγώντας τις τιμές των συμβολαίων και την πραγματική ποιότητα, ώστε να βγάλουν "στήσιμο" με εξευτελιστικές τιμές. Κι οι μεθοδεύσεις αυτές των εμπόρων δεν είναι τυχαίες, αφού γίνονται μετά την ψήφιση του νέου καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα καπνά. Γιατί, αν εξετάσει κανείς τις διατάξεις του κανονισμού, θα δει καθαρά ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς τα συμφέροντα των καπνεμπόρων - βιομηχάνων και "θάβονται" οι καπνοπαραγωγοί και κυρίως οι μικρομεσαίοι. Επίσης, τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν το ξεπάτωμα των "τσεμπελιών" και των "μαύρων", "βαφτίζοντας" σκόπιμα τις ποικιλίες αυτές ως άχρηστες και οι καπνέμποροι βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν σε αυτές τις ποικιλίες τις πιο εξευτελιστικές τιμές.

- Γιατί συμβαίνουν τελικά όλα αυτά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; - Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι ούτε τα μεγάλα αποθέματα ούτε η λεγόμενη κρίση στη Ρωσία. Είναι η πολιτική επιλογή των επιτελείων των Βρυξελλών και της κυβέρνησης, να "ενισχύσουν" τα κέρδη των καπνοβιομηχάνων και των πολυεθνικών καπνού και να "αφανίσουν" τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς. Αυτό επιδιώκει άλλωστε και ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά που βάζει μέσα μεταβλητό πριμ στο όνομα δήθεν της αναβάθμισης της ποιότητας των καπνών. Ομως η ποιότητα στα καπνά αυτή τη χρονιά είναι πολύ καλή, αλλά οι τιμές είναι πολύ χειρότερες. Δηλαδή, μας δουλεύουν. Κι η κατάσταση αυτή δημιουργείται σκόπιμα κατά τη γνώμη μου, σε συνδυασμό με τη σχετική διάταξη του κανονισμού για εξαγορά των ποσοστώσεων, ώστε να αγανακτήσουν και να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί. Ασε που αν γίνει πράξη η πρόταση της Κομισιόν για σταμάτημα της καλλιέργειας των "τσεμπελιών" και των "μαύρων", χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα οδηγηθούν σε βίαιο ξεκλήρισμα. Και οι καπνέμποροι "έπιασαν" το μήνυμα αυτό και δίνουν στα "τσεμπέλια" τις πιο εξευτελιστικές τιμές. Ομως κανείς δε λέει τι θα απογίνουν οι καπνοπαραγωγοί που θα εξαναγκαστούν σε ξεκλήρισμα. Λένε μόνο μισόλογα για αντικατάσταση με άλλες ποικιλίες. Ομως για την περιοχή του Ξηρόμερου στην Αιτωλοακαρνανία τα "τσεμπέλια" είναι μονοκαλλιέργεια και είναι αποδεδειγμένο ότι δεν ευδοκιμούν άλλες ποικιλίες.

- Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν και να ανατραπούν οι καταστροφικές αυτές μεθοδεύσεις, σε βάρος των καπνοπαραγωγών;

- Ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα στα καπνά και να ανατραπεί αυτή η ολέθρια πολιτική, είναι ο δυναμικός αγώνας των καπνοπαραγωγών. Κι ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να αφορά μόνο τους καπνοπαραγωγούς, αφού δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η αγροτιά, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ