Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζουν, παρά το όργιο τρομοκρατίας

Με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί να σπάσει τις καταλήψεις ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ εντείνει τις πιέσεις στους μαθητές, προκειμένου να καταστείλει με κάθε μέσον τις κινητοποιήσεις τους. Σε όλη την Πελοπόννησο οι πιέσεις που δέχονται οι μαθητές από γονείς, εκπαιδευτικούς, κρατικούς υπαλλήλους και "αιρετούς", που ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα, είναι αφόρητες. Κοινή συνισταμένη όλων είναι το δημόσιο κροκοδείλιο"ενδιαφέρον" για τους μαθητές και τα αιτήματά τους και η υπόγεια υπονόμευση του αγώνα, η οποία συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από ωμή βία. Ετσι, η συνέχιση των κινητοποιήσεων σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί άθλο.

Στην Αχαϊα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 36 σχολεία, καθώς σε πολλά έγιναν προσπάθειες βίαιης καταστολής από μαγκουροφόρους. Στα περισσότερα αποκρούστηκαν από τους μαθητές.

Οργιο βίας και παρανομίας έγινε στο 5ο Λύκειο Πάτρας, όταν μια μικρή μερίδα γονέων, με επικεφαλής κάποια Μ. Στελάτου,αμφισβήτησαν τις αποφάσεις των μαθητικών συνελεύσεων, αλλά και εκείνη του Συλλόγου Γονέων, με την οποία εκφραζόταν η στήριξη των γονέων στους αγώνες των παιδιών τους, και συγκέντρωσαν μεταξύ τους υπογραφές με τις οποίες ζητούσαν από τον διευθυντή του σχολείου να λάβει μέτρα για να ανοίξει το σχολείο. Χτες το πρωί η συγκεκριμένη ομάδα συνεπικουρούμενη από τον διευθυντή Κ. Ασπρογέρακα συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο και όταν ο επιστάτης έσπασε τις αλυσίδες εισέβαλαν στο χώρο, προσπαθώντας να επιβάλουν διά της βίας τις μειοψηφούσες απόψεις τους. Στην προσπάθειά τους ήρθαν αντιμέτωποι με την πλειοψηφία των γονέων και των μαθητών. Προπηλάκισαν την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Μ. Κανελλοπούλου.Μάλιστα, ο Ν. Κοντογιάννης,ο οποίος είναι υπάλληλος της Νομαρχίας Αχαϊας, απείλησε την πρόεδρο του Συλλόγου πως αν δεν ανοίξει το σχολείο, "να εξαφανιστεί από την Πάτρα". Τελικά, οι μαθητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αδιαφορώντας για την τρομοκρατία που ασκήθηκε.

Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στο Γυμνάσιο - Λύκειο Καστριτσίου, όταν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαμητσάκης έσπασε με κόφτη τις αλυσίδες της εξώπορτας, αλλά και στο Λύκειο Παραλίας, ενώ στο Πειραματικό του Λάγγουρα, "γονέας" απειλούσε με μαχαίρι τους μαθητές.

Οταν η κατά μέτωπον επίθεση απέτυχε, δράση ανέλαβε ο ίδιος ο νομάρχης Αχαϊας Στ. Αθανασόπουλος - Σερέτης,ο οποίος οργάνωσε μια παρασυναγωγή με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των καταλήψεων. Ο νομάρχης πρότεινε λύσεις εκτόνωσης, καλώντας τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία και τότε αυτός να ηγηθεί επίσκεψης αντιπροσωπείας των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας. Στη φιέστα παρευρέθηκαν πολλοί χειροκροτητές- υπάλληλοι της Νομαρχίας και άλλοι κρατικοδίαιτοι. Ομως η παράσταση χάλασε, όταν ο σύμβουλος της ΝΑΣ Α. Αθανασόπουλος χαιρέτισε τους αγώνες των μαθητών, καλώντας τους να πάρουν μόνοι τους αποφάσεις για τον αγώνα τους. Οι"δημοκράτες" ΠΑΣΟΚοι απάντησαν με κραυγές, ενώ ο νομάρχης, χάνοντας προφανώς την ψυχραιμία του μπροστά στην αποκάλυψη των αντιμαθητικών επιδιώξεών του, ωρυόμενος απάντησε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον επικεφαλής της ΝΑΣ. Οι μαθητές καταλαβαίνοντας το σικέ παιχνίδι αποχώρησαν από την παρασυναγωγή, αφήνοντας το βήμα στους ΠΑΣΟΚους που αλληλοχειροκροτήθηκαν, επεξεργαζόμενοι "λύσεις" για τους μαθητές χωρίς τους μαθητές. Την κυβερνητική φιέστα καταγγέλλει η ΝΑΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών που συνεχίζουν "παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, τις απειλές, τις διώξεις, τους εκφοβισμούς, τους δήθεν "αγανακτισμένους" γονείς, που δεν είναι παρά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και "υψηλόβαθμοι" υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών και της Νομαρχίας". Η ΝΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φορείς της Πάτρας να σταθούν αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στις αποφάσεις των μαθητών που παλεύουν για την κατάκτηση ώριμων λύσεων στην εκπαίδευση.

  • Στην Ηλεία 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις, αν και στο 2ο Λύκειο Πύργου "αγανακτισμένοι" γονείς εισέβαλαν προσπαθώντας να σπάσουν την κατάληψη, με την απαίτηση να είναι παρόντες και να επηρεάζουν την ψηφοφορία των μαθητών. Οι μαθητές τούς απώθησαν. Οι ίδιοι γονείς είχαν ζητήσει από το νομάρχη Ηλείας να στεγαστούν οι μαθητές που θέλουν να κάνουν μαθήματα σε κτίρια Δημοτικών Σχολείων, όμως οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού αρνήθηκαν.

Στην Αρκαδία 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις παρά την τρομοκρατία που ασκείται. Την περασμένη Παρασκευή ο δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κακλαμάνος,επικεφαλής μικρής ομάδας "αγανακτισμένων", προπηλάκιζε και έβριζε μαθητές του 3ου Λυκείου Τρίπολης, ελπίζοντας μάταια πως θα τους τρομοκρατήσει. Χτες επενέβη ο εισαγγελέας Ναυπλίου, ο οποίος μέσω της Αστυνομίας του Αστρους καλεί τους διευθυντές να καταθέσουν "ό,τι γνωρίζουν" για τις καταλήψεις, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Την τρομοκρατία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρκαδίας.

  • Στη Μεσσηνία βρίσκονται υπό κατάληψη 10 σχολεία. Στην Καλαμάτα "αγανακτισμένοι" γονείς εισέβαλαν στο 1ο Λύκειο, το κατέλαβαν και πέταξαν έξω τους μαθητές.
  • Στη Λακωνία τα 3 Λύκεια της Σπάρτης έχουν καταληφθεί.
  • Στη Ζάκυνθο οι μαθητές των Λυκείων του νησιού συνεχίζουν τις καταλήψεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ