Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τακτικές κινήσεις ενόψει των "μαχών"

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο κυβερνητικό κόμμα, καθώς όλες οι πτέρυγες αναγνωρίζουν το συνέδριο και τις ευρωεκλογές ως βασικούς σταθμούς για τις εσωκομματικές εξελίξεις

Οι ευρωεκλογές και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι οι δυο άμεσοι σταθμοί της πορείας του κυβερνώντος κόμματος μέσα στο ερχόμενο διάστημα, στους οποίους επενδύουν οι διάφορες πτέρυγές του, αφού οι εξελίξεις που θα προκύψουν θα καθορίσουν και τη στάση τους.

Οσον αφορά στις ευρωεκλογές, ήδη ο πρωθυπουργός, βρισκόμενος στη Βιέννη, τους προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως είπε, "η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χαλαρή", αφού, όπως είπε, "θα κριθούν - στις ευρωεκλογές - ορισμένα θέματα αποφασιστικής σημασίας" και "εμείς - συνέχισε - θέλουμε να προκύψει με σαφήνεια ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί αυτή την πορεία, να συνεχιστεί αυτή η πολιτική με αποφασιστικότητα".

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και στις δημοτικές, όπου και υπέστη τις γνωστές συνέπειες... Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προβεί και σε... προεκλογικές εξαγγελίες, μιλώντας περί "μεταρρυθμίσεων στη φορολογική νομοθεσία"...

"Χαρτί"
οι ευρωεκλογές

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές θα σημάνει και την έναρξη μιας αμφισβήτησης της ηγεσίας του και του προσώπου του, με χαρακτηριστικά πολύ πιο οξεία από εκείνα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Και αυτό αναμένεται να συμβεί παρά τα όποια αποτελέσματα του συνεδρίου του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτη. Φυσικά ο πρωθυπουργός επιζητά στο συνέδριο να αναβαθμιστεί η - έτσι κι αλλιώς δεδομένη - κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο, ώστε αυτό να λειτουργήσει προωθητικά, μέσω της βοήθειας που θα του παράσχουν τα ΜΜΕ, και στις ευρωεκλογές.

Από την επιθυμία του Κ. Σημίτη είναι λογικό να μην... εμφορούνται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι θέλουν να τρωθεί στο συνέδριο, αλλά και να μην αποτελέσουν οι ευρωεκλογές "χαρτί" αξιοποιήσιμο από τον πρωθυπουργό στο εσωκομματικό πεδίο.

Συνεδριακές
αντιπαραθέσεις

Γι' αυτό, αφ' ενός η πορεία προς το συνέδριο συνοδεύεται από εσωκομματικούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις. Ηδη η πλευρά Τσοχατζόπουλου φαίνεται να "σηκώνει" το θέμα των "παράνομων εγγραφών νέων μελών" στο κόμμα, με αποτέλεσμα την ένταση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία έχει επιφορτιστεί να εξετάσει τις ενστάσεις περί "νοθείας". Μάλιστα, προχτές οι προσκείμενοι στον Α. Τσοχατζόπουλο - κινούμενοι στη γραμμή που οδηγεί μέχρι και σε επίκληση της "μη νομιμότητας" του συνεδρίου - αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα δεν τους παρέχει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει έλεγχος των καταστάσεων. Εθεσαν δε "τελεσίγραφο" οριστικής αποχώρησής τους, εφόσον χτες (σ.σ.: στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής που συνεχιζόταν μέχρι αργά) δεν προσκομίζονταν τα στοιχεία.

Θέμα και με
τη Νεολαία

Οπως έγινε γνωστό από τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των "εκσυγχρονιστών" άρχισε από χτες να δίνει τις καταστάσεις των εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ στη μειοψηφία της Επιτροπής. Η δεύτερη, ωστόσο, έθεσε χτες θέμα με τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν αποδέχεται την ύπαρξη "θεματικών οργανώσεων Νεολαίας" και, συνεπώς, δε συζητά τη συμμετοχή αυτών των μελών στις συνεδριακές διαδικασίες. Το θέμα εγέρθηκε από τους Βασιλακόπουλο - Βασιλακάκη, οι οποίοι ήταν "ανένδοτοι", με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για να συνεχιστεί σήμερα, σε μια προσπάθεια να μεταπειστούν και να υπάρξει ομοφωνία, ώστε να μην ακολουθηθεί, τελικά, η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη της απόφασης.

Η "εκσυγχρονιστική" πλευρά μιλούσε για "φθοροποιό" τακτική εκ μέρους μιας μερίδας υποστηρικτών του Α. Τσοχατζόπουλου, που μεταφέρουν, όπως έλεγαν, τις εσωτερικές τους έριδες στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: το άλλο μέλος της Επιτροπής, Γ. Σμπώκος, που και αυτός είναι "φίλα προσκείμενος" στον υπουργό Αμυνας δε συντάχτηκε με τους υπόλοιπους της μειοψηφίας).

"Ελεγχόμενη αμφισβήτηση"
και... υπονομευτές

Αφ' ετέρου, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη φοβούνται ότι πίσω από την κινητικότητα του πολιτικού σκηνικού (σ.σ.: κόμμα Αβραμόπουλου κλπ.) επιχειρείται (και) παροχή χείρας βοηθείας προς τον πρωθυπουργό στις ευρωεκλογές, αλλά και διαμορφώνονται προϋποθέσεις τέτοιου είδους "συμμαχιών" εκ μέρους του Κ. Σημίτη, στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, που δε διευκολύνουν τις δικές τους φιλοδοξίες.

Γι' αυτό το λόγο ο Α. Τσοχατζόπουλος επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του εγχειρήματος Αβραμόπουλου, πράγμα που έκανε και από τη Βιέννη, αλλά και σε συνεντεύξεις του, χαρακτηρίζοντάς το "κόμμα του σωλήνα" και επιδιώκοντας να προσδώσει στη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος χαρακτηριστικά υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ από διάφορα κέντρα... Προφανώς τη δική του υπονόμευση φοβάται.

Ταυτόχρονα, πάντως, δηλώνει και τις δικές του διαθέσεις να συνεχίσει να κινείται σε μια πορεία "ελεγχόμενης αμφισβήτησης" του πρωθυπουργού, που θα εκδηλωθεί πιο έντονα μετά από μια αποτυχία στις ευρωεκλογές. Την Κυριακή, μάλιστα, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ανέφερε με νόημα ότι αν το ΠΑΣΟΚ πέσει στις ευρωεκλογές κάτω από 30%, αυτό θα συνιστά "μείζον πολιτικό ζήτημα"...

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας έχει επενδύσει πολλά, όσον αφορά την κατοχύρωση της "διακριτής παρουσίας" του, στην εκδήλωση που πυρετωδώς προετοιμάζουν οι συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Κυριακή, όπου και αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πολιτική του "πλατφόρμα" ενόψει συνεδρίου και ευρωεκλογών.

Συνάντηση
με Ακη...

Η παραπάνω εικόνα του παζλ συμπληρώνεται αν προστεθούν και διάφορες κινήσεις "συνεννόησης" που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, όπου βρέθηκαν από κοινού οι Σημίτης - Τσοχατζόπουλος, στα πλαίσια της συνάντησης των ευρωσοσιαλιστών, είχαν ένα από τα κατά καιρούς τετ - α - τετ που πραγματοποιούν.

Οσο κι αν και οι δυο πλευρές μιλούν περί "θερμού κλίματος" που επικράτησε, φανερό είναι, από τα όσα διέρρευσαν για τη συνάντηση οι συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου, πως ο υπουργός θα συνεχίσει να επενδύει σε ένα προφίλ... "αριστερού" και "κοινωνικά ευαίσθητου" παράγοντα του κόμματος. Ετσι, όπως λένε, έθεσε στον Κ. Σημίτη θέμα "αντιστροφής του δυσμενούς για το ΠΑΣΟΚ κλίματος" και "διόρθωσης" πολιτικών που αφορούν θέματα όπως το αγροτικό, την Παιδεία κλπ... Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο υπουργός λειτουργεί ως "εκφραστής" όχι ενός μέρους, αλλά "του ενιαίου και μεγάλου ΠΑΣΟΚ".

...και χτες
με Παπουτσή

Χτες όμως υπήρξε και νέα συνάντηση, μεταξύ Σημίτη - Παπουτσή, αυτή τη φορά. Ο δεύτερος, που επίσης εμφανίζεται ως εν δυνάμει διεκδικητής της θέσης του Κ. Σημίτη, και φέρεται να έχει συνάψει "συμμαχία" με τον Α. Τσοχατζόπουλο, λεγόταν ότι εξασφάλισε την αποδοχή του αιτήματός του να κατέλθει ως υποψήφιος στην Α Αθήνας στις επικείμενες βουλευτικές. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο επίτροπος εμφανίστηκε ως συνεχιστής της παπανδρεϊκής παράδοσης και τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που θα είναι και θα φαίνεται ότι είναι υπέρ των "μη προνομιούχων"... Βεβαίως και τάχθηκε υπέρ ενός "ενωτικού συνεδρίου", που αποτελεί προϋπόθεση για "νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ