Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Στηρίζουμε ενεργητικά τους αγώνες για την Παιδεία"

Διήμερο συμπόσιο για τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη τους προς τους αγώνες των μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, για την ανατροπή των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων, εξέφρασαν οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στην ΟΔ Γερμανίας - στις 23 και 24 Γενάρη στη Φραγκφούρτη - με θέμα τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και το μέλλον τους στη Γερμανία.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο - εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών, κοινωνικο - παιδαγωγικοί παράγοντες, γονείς κ. ά. - τονίζουν στο ψήφισμά τους πως"στηρίζουμε ενεργητικά τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα, για μια πραγματική και ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θα παρέχει και στα παιδιά των μεταναστών μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που δε θα τα προορίζει να ζουν στο περιθώριο αυτής της κοινωνίας και ούτε θα τα απομονώνει από το φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον".

Την πρώτη μέρα των εργασιών έγιναν εισηγήσεις για την κατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια καθώς και στην επαγγελματική εκπαίδευση των πάνω από 50.000 ελληνοπαίδων σχολικής ηλικίας. Οι εισηγητές έκαναν ανάλυση του σχολικού προβλήματος, ενός από τα πιο βασανιστικά μεταναστευτικά προβλήματα και κατέθεσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ. Κεντρικός άξονας - τονίστηκε - είναι η ένταξη των Ελλήνων μαθητών στα κανονικά γερμανικά σχολεία, με παράλληλη υποχρεωτική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και στοιχείων πολιτισμού σ' όλες τις βαθμίδες της κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης.

Στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν τη δεύτερη μέρα, έγινε μια γόνιμη συζήτηση πάνω στις εισηγήσεις και στις τοποθετήσεις που εκφράστηκαν. Διαμορφώθηκαν κατευθύνσεις για μια εμπεριστατωμένη ζύμωση μέσα στους μετανάστες, ιδιαίτερα στους νέους, και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της κινητοποίησης των μεταναστευτικών φορέων γύρω από το πρόβλημα. "Το σχολικό πρόβλημα έχει φτάσει σε σημείο αιχμής", υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες θα δημιουργήσουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα κανονικά γερμανικά σχολεία.

Μεταξύ άλλων στο διήμερο συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Σουηδίας και Βελγίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Β. Βυρτεμβέργης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Φραγκφούρτης και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ