Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση θέλει συνένοχους τους διευθυντές

Απόπειρες εκβιασμού και εκφοβισμού διευθυντών καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ο υφυπουργός Παιδείας ζήτησε από τον διευθυντή του "Ραλλείου" να καλέσει εισαγγελέα ή να παραιτηθεί...

Με πιέσεις προς τους διευθυντές σχολείων, που έφτασαν μέχρι και την τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του υφυπουργού Παιδείας με διευθυντές σχολείων, όπως για παράδειγμα με αυτόν του "Ραλλείου Λυκείου", από τον οποίο ζήτησε παραίτηση, επιχείρησαν χτες το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να κάνουν τους εκπαιδευτικούς συνένοχους στο έργο της καταστολής των μαθητικών αγώνων. Τις τακτικές αυτές καταδίκασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ που δηλώνει ότι "κάθε απόπειρα εκβιασμού, εκφοβισμού ή δίωξης εναντίον συναδέλφων διευθυντών θα βρει αποφασιστικά αντιμέτωπο όχι μόνο το ΔΣ της ΟΛΜΕ αλλά και το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου".

Οπως καταγγέλλει ο διευθυντής του "Ραλλείου" Λυκείου Πειραιά Θ. Καϊράκης,ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος ζήτησε την παραίτησή του επειδή αρνήθηκε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να λήξει η κατάληψη στο σχολείο. Οπως καταγγέλλει ο ίδιος ο διευθυντής, ο υφυπουργός του άφησε και τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο περίμενε την παραίτησή του! Οι μαθητές πάντως αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της κατάληψης στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Ο Θ. Καϊράκης καταγγέλλει ότι δέχτηκε αρχικά τηλεφώνημα από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού, ο οποίος του ζήτησε να καλέσει τον εισαγγελέα στο σχολείο. Ο Θ. Καϊράκης, σεβόμενος την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών για συνέχιση της κατάληψης, αρνήθηκε να υπακούσει στους εκβιασμούς του υπουργείου, γιατί όπως είπε, δεν μπορεί να καλέσει τον εισαγγελέα σε μαθητές που αύριο θα κληθεί να τους κάνει μάθημα. Στη συνέχεια τηλεφώνησε ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον διευθυντή να καλέσει τον εισαγγελέα.

Μιλώντας στο "Ρ", ο κ. Καϊράκης, χαρακτήρισε τρομοκρατική την ενέργεια του υφυπουργού Παιδείας και τόνισε: "Ο κ. Ανθόπουλος, μου ζήτησε εκβιαστικά την παρέμβαση του εισαγγελέα ή την παραίτησή μου, και εγώ του απάντησα ότι δεν πρόκειται να κάνω ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αφού με εξύβρισε, με αποκάλεσε "διευθυντή του κλάδου" και ότι δημιουργώ αναταραχή. Μάλιστα, μου ζήτησε να πάρω απουσίες και κλείνοντας, μου είπε ότι περιμένει την παραίτησή μου σε τηλέφωνο που μου έδωσε".

Καταδικάζει η ΟΛΜΕ

"Ο κυβερνητικός αυταρχισμός βρέθηκε στο κενό", τονίζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ και καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση "που επιστράτευσαν σήμερα (σ.σ. χτες) τις εισαγγελικές αρχές και τις αστυνομικές δυνάμεις με στόχο την τρομοκράτηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών" και καταγγέλλει ότι "η έξαρση του αυταρχισμού έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και την αυθαίρετη παρουσία αστυνομικών οργάνων στους σχολικούς χώρους. Σε κάποιες περιπτώσεις διευθυντές "ανέκριναν" διευθυντές σχολείων και καθηγητές μέσα στα γραφεία τους με ερωτήσεις του τύπου: "Πόσοι και ποιοι καθηγητές συμμετέχουν στη στάση εργασίας" ή "Γιατί επιτρέψατε να γίνει συνέλευση των μαθητών στο σχολείο σας". Επίσης, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, κλήθηκαν δεκάδες διευθυντές σχολείων σε αστυνομικά τμήματα για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας για τους μαθητές και τους συναδέλφους τους".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει ως "απαράδεκτη και αντιδημοκρατική" την τακτική του υφυπουργού Παιδείας και άλλων στελεχών του ΥΠΕΠΘ, οι οποίοι τηλεφωνούσαν χτες σε διευθυντές σχολείων και απαιτούσαν από αυτούς να καλέσουν τις εισαγγελικές αρχές στα σχολεία τους. Επίσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες καθηγητές και τους εκατοντάδες διευθυντές σχολείων που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση του κλάδου και αγνόησαν τις "έξω από κάθε εκπαιδευτική και παιδαγωγική δεοντολογία εντολές".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι "η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλη την Ελλάδα, αντίθετα με την ειδυλλιακή εικόνα για δήθεν ομαλή λειτουργία των σχολείων που προσπαθεί να δημιουργήσει ο υπουργός Παιδείας. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά πως δεν είναι δυνατόν να κατασταλούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, όταν έχουν μάλιστα σοβαρότατη κοινωνική στήριξη και απήχηση", τονίζει η ΟΛΜΕ και επισημαίνει ότι η ενότητα του μαθητικού, σπουδαστικού και εκπαιδευτικού κινήματος που διαμορφώνεται στους δρόμους των σημερινών αγώνων και αποκτά μια πρωτοφανή κοινωνική απήχηση, θα δώσει την πραγματική διέξοδο, που είναι η κατάργηση τελικά, των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ως προϋπόθεση για κάθε θετικό εκπαιδευτικό μετασχηματισμό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ