Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πλευρό των μαθητών οι εργαζόμενοι

Την προβοκατόρικη, ανέντιμη, συκοφαντική τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος του κινήματος της παιδείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων,υπογραμμίζοντας ότι "Το οργανωμένο προβοκατόρικο σχέδιο, που έχει στήσει η κυβέρνηση και μερίδα δημοσιογράφων, οι συλλήψεις αγωνιζόμενων μαθητών, η ένταση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, θυμίζουν καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας εποχές και σηματοδοτούν τη φασίζουσα νοοτροπία και πορεία της.

Είναι σίγουρο ότι τους έχει ταρακουνήσει η μαζική, αγωνιστική συμμετοχή μαθητών - καθηγητών - γονιών - τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας - και αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να περάσει την αντίληψη ότι τις καταλήψεις τις κάνουν μαθητές τεμπέληδες, υποκινούμενοι και "φραμπαλατζήδες", επιστράτευσε τη μέθοδο της προβοκάτσιας, της συκοφάντησης, του αυταρχισμού και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δε χωράει πλέον αμφιβολία ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο βάρβαρη και επικίνδυνη κυβέρνηση της τελευταίας 25ετίας".

Τέλος η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία - μέλη της να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν ενεργά, με κάθε τρόπο, τον αγώνα των μαθητών, ν' αντισταθούν και ν' αποκρούσουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και να παλέψουν για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Συνδικάτο Μετάλλου

"Λίγο πριν λήξει νικηφόρα ο αγώνας των μαθητών, καταργώντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, ανατρέποντας την αντιδραστική φιλοσοφία του νόμου της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ηττήθηκε ηθικά και πολιτικά, όταν σήμερα το πρωί, μέσα και έξω από τα σχολεία, αναβίωσε το κράτος του αστυνόμου της δεκαετίας του '50..!". Με αυτή την εύστοχη παρατήρηση το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά καλεί τις κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των μαθητών και ν' αναλάβουν δράση.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει το γεγονός ότι η Ασφάλεια με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο, τόσο στο Γενικό Λύκειο Περάματος, όσο και στο ΤΕΛ Ικονίου, επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους μαθητές, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και προκαλώντας την εύλογη αποδοκιμασία, καθηγητών, γονέων και μαθητών, που απαίτησαν την απομάκρυνσή τους. Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, όπως και της παιδείας, δεν αντιμετωπίζονται με την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει και πάλι το αντιδημοκρατικό - αντιδραστικό της πρόσωπο", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους μαθητές, καταγγέλλοντας τις προκλητικές, αυταρχικές παρεμβάσεις, "στρατιωτικής μορφής" της κυβέρνησης ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Το ΕΚ Αγρινίου σημειώνει πως με πρόσχημα τους αποκλεισμούς των δρόμων και τις ζημιές που έγιναν σε ορισμένα σχολεία, όλως περιέργως, σε ώρες και ημέρες που δεν υπήρχαν μαθητές σ' αυτά, η κυβέρνηση καλεί τους εισαγγελείς, την Αστυνομία και τους διευθυντές των σχολείων ν' αρχίσουν κύμα διώξεων ενάντια στους μαθητές. Ο σχεδιασμός αυτής της επίθεσης - συνεχίζει - έγινε από την Κυβερνητική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία συνήλθε και αποφάσισε ότι "εχθρός είναι οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς και όλοι όσοι στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στον αντιδραστικό νόμο 2525/97". Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε μια καλοστημένη επιχείρηση προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, από τη μεριά της κυβέρνησης και έπιασαν δουλιά οι γνωστοί "άγνωστοι" προβοκάτορες, "αναρχοφασίστες" που μένουν πάντα ασύλληπτοι, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της ενάντια στο μαθητικό κίνημα.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς τους να καταδικάσουν την τακτική της κυβέρνησης και να στηρίξουν τους αγώνες των μαθητών και εκπαιδευτικών. "Καλούμαστε όλοι - καταλήγει η ανακοίνωση - ν' αγωνιστούμε για 12χρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν παιδεία, για κατάργηση του 2525/97 και του νόμου για τα ΤΕΕ, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, ενταγμένο στη δημόσια και δωρεών παιδεία".

Αντιστασιακοί

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν και οι αντιστασιακοί της Θεσσαλονίκης, που όπως γράφουν "στον αγώνα αυτών των παιδιών, ξαναβλέπουν τον εαυτό τους, τα νιάτα τους, τους αγώνες τους".

Οι κινητοποιήσεις - τονίζεται στην ανακοίνωση της Α Νομαρχιακής της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης - δείχνουν ωριμότητα και αποφασιστικότητα ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που θέλει τους νέους ένα μαζικό απασχολήσιμο εργατικό δυναμικό. Οι αντιστασιακοί με την πείρα των πολύχρονων αγώνων τους συγχαίρουν γονείς και εκπαιδευτικούς που συμπαραστέκονται στις μαχητικές διεκδικήσεις των παιδιών.

Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Να πάρει πίσω τα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που έθεσε σε λειτουργία σε βάρος των μαθητών, απαιτεί από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Σημειώνει μάλιστα ότι "τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια των δικαστικών αποφάσεων που καταργούν το δικαίωμα της απεργίας, της επιστράτευσης των τελωνειακών, των δικών των αγροτών, της χρησιμοποίησης των ΜΑΤ κτλ. Ακόμα δε διστάζουν να χρησιμοποιούν προβοκάτορες για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των μαθητών με τις καταστροφές στα σχολεία. Κατά τα άλλα η δημοκρατία λειτουργεί, όταν δεν τίθεται σε αμφιβολία η πιο αντεργατική, αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική". Τέλος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ απαιτούν από την κυβέρνηση να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των μαθητών και όλων των αγωνιζόμενων και ν' αποσύρει το νόμο.

  • Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της αγωνιζόμενης εκπαιδευτικής κοινωνίας, με την καθιέρωση του 12χρονου, βασικού, υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου και τη διάθεση 15% του προϋπολογισμού για τις ανάγκες της παιδείας, ζητά από τον κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αττικής.Ο Σύνδεσμος διαμαρτύρεται για τις διώξεις κατά μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και ζητά την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου για την άμεση λειτουργία των σχολείων.
Συνταξιούχοι ΤΣΑ

"Κάτω τα χέρια από τα εγγόνια μας!". Με αυτή τη φράση - απαίτηση και προειδοποίηση, οι συνταξιούχοι του ΤΣΑ συμπαραστέκονται στους μαθητές και καταγγέλλουν την άνανδρη, απαράδεκτη και τρομοκρατική σύλληψη μαθητών μέσα στα σχολεία τους από αστυνομικά όργανα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ του Νομού Αττικής καλεί τον αθηναϊκό λαό να καταδικάσει τις συλλήψεις μαθητών, που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν την απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα, ενόψει και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που έχουν αποφασίσει για τις 15 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ