Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
"Ολοι μαζί μέχρι τη νίκη!"

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον αυταρχισμό και δηλώνει ότι οι μαθητές συνεχίζουν "ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο δυναμικά"

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη! Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα μείνουν στα χαρτιά!",τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανυποχώρητη στάση των μαθητών στα αιτήματα τα οποία, όπως επισημαίνει, συσπειρώνουν γονείς, εκπαιδευτικούς, το λαό. Δηλώνει επίσης ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος θα πέσουν στο κενό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Οι μαθητές με τις Γενικές Συνελεύσεις τους από σήμερα (σ. σ. χτες) δίνουν την απάντησή τους στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε εισαγγελέα".

Στην ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καταγγέλλει: Α. "Το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας με εισαγγελείς, ασφαλίτες, "αγανακτισμένους" γονείς, ΜΑΤ, αποφάσεις για αυτόφωρη σύλληψη όσων αγωνίζονται. Μ' αυτές τις μεθοδεύσεις προσπαθεί να μας κάμψει, να μας οδηγήσει με σκυμμένα κεφάλια στα κρατητήρια ή στα σχολεία".

Β. "Τις διάφορες εξωσχολικές ομάδες που προσπαθούν να δυσφημίσουν και να τρομοκρατήσουν τους αγώνες μας, κάνοντας ζημιές στα σχολεία μας, πετώντας μολότοφ στις διαδηλώσεις μας, σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας αυτοκίνητα. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν κάποια δικαιολογία στην κυβερνητική τρομοκρατία".

"Η ενότητα, η συλλογικότητα και ο αγώνας μας θα ρίξει στο κενό κάθε προβοκάτσια", τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα και επισημαίνει:

"Το μαθητικό κίνημα έχει καθαρούς στόχους, έχει τη συμπαράσταση του λαού και δεν μπορούν να το δυσφημίσουν και να το τρομοκρατήσουν. Οπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα στις 20 Δεκέμβρη συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαζικά. Δε θα περάσουν! Δε θα αποδεχτούμε να μας πετάξουν έξω από το σχολείο και να μας στείλουν σε φτηνές σχολές ψευτοκατάρτισης για φτηνό εργατικό δυναμικό, δίχως μόρφωση και δικαιώματα.

Δεν υπερασπιζόμαστε το σχολείο του σήμερα.Το σχολείο της παπαγαλίας, του φροντιστηρίου, του άγχους, των φραγμών στη μόρφωση. Με τα ξεπερασμένα βιβλία, τις ελλείψεις. Το σχολείο του αναχρονισμού και της μιζέριας.

Ο αγώνας μας είναι για τη μόρφωση και τη ζωή που μας ανήκει.Είναι για το παρόν και μέλλον της νεολαίας και της πατρίδας μας. Γι' αυτό καμιά τρομοκρατία, κανένας "αγανακτισμένος πολίτης", κανένας εισαγγελέας δε μας τρομάζει.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γι' αυτό οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, ο λαός, είναι στο πλευρό μας".

Οι μαθητές ζητούν:

1. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

2. Να καταργηθούν οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη.

3. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.

4. Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Επίσης διεκδικούν:

1. Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο - Δωρεάν σχολείο για όλους, που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.

2. Σύγχρονα βιβλία, όλα δωρεάν (και τα ξενόγλωσσα και ειδικότητας).

3. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

"Συνεχίζουμε"

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με καταλήψεις, μαθητικά μπλόκα, διαδηλώσεις. "Με τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 15 Ιανουαρίου, όπου ολόκληρη η Ελλάδα θα σειστεί για μια ακόμα φορά από τις δεκάδες χιλιάδες μαθητές σ' όλες τις πόλεις της χώρας. Το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και πανελλαδικά είναι ενωμένο και δυνατό όσο ποτέ άλλοτε.

Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Είμαστε τόσοι πολλοί, που αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να στήσει Αυτόφωρα, θα πρέπει να φτιάξει πολλά νέα δικαστήρια για να μας χωρέσουν. Αν επιχειρήσουν να στήσουν "μαθητοδικεία", θα πρέπει να προσλάβουν χιλιάδες δικαστές να μας δικάσουν.

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ακόμα πιο καθαρά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της, έχει τρομοκρατηθεί μπροστά στη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του αγώνα μας".

Οι νόμοι της κυβέρνησης για την Παιδεία είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των μαθητών, όλου του λαού,δηλώνει το Συντονιστικό Αγώνα. "Πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τους νόμους της; Με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς; Μπορεί να γίνει Παιδεία με τη βία; Οσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν, το μόνο που κατάφεραν ήταν να σπάσουν τα μούτρα τους μία ώρα γρηγορότερα".

"Η νίκη είναι δική μας! Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει" υπογραμμίζει το Συντονιστικό και καταλήγει: "Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς σπουδαστικούς συλλόγους σε ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και κοινή δράση. Ο αγώνας για την παιδεία μάς χρειάζεται όλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ