Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Ανάγκη ζωής οι αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε απόγνωση βρίσκονται 7.000 παραγωγοί βρώσιμης ελιάς της Θάσου, αφού πάνω από το 80% της παραγωγής τους καταστράφηκε από τους ισχυρότατους βόρειους και νότιους ανέμους που έπληξαν δυο φορές το νησί. Το θέμα αυτό έφεραν, με Ερώτηση που κατέθεσαν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας,τονίζοντας πως οι καταστροφές αυτές είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 25ετίας.

Συγκεκριμένα, από τις καταστροφές επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα παραγωγών από τον Πρίνο, το Ραχώνι, την Καλλιράχη, τον Σωτήρα, τα Λιμενάρια και άλλες περιοχές του νησιού.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, λόγω της υποβάθμισης της ποιότητάς τους, οι ελιές που έπεσαν στο έδαφος προορίζονται μόνο για την παραγωγή βιομηχανικού λαδιού, η τιμή του οποίου κυμαίνεται γύρω στις 300 δρχ. το κιλό. Αλλά και το 20% της παραγωγής που έμεινε στα δέντρα έχει πληγεί, άλλαξε χρώμα και δεν είναι εμπορεύσιμο.

Οι παραγωγοί, για τους οποίους η ελιά αποτελεί το κύριο εισόδημά τους, διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Θάσου, που η παραγωγή τους βρέθηκε στο έλεος της καταστροφικής μανίας των ανέμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ