Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση του αγώνα

Σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές, όπου έγιναν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης εμποδίστηκαν από τους διευθυντές των σχολείων, ενώ σε ορισμένες επικουρικό ρόλο έπαιξαν και οι γονείς. Ομως, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που καλλιεργήθηκε έντονα τις τελευταίες μέρες και κορυφώθηκε προχτές με την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι μαθητές της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Χτες, μπήκαν στις αίθουσες με προοπτική τη Δευτέρα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 15 Γενάρη.

Στο μεταξύ, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Δ. Σιδέρης, ζήτησε ενημέρωση από όλους τους διευθυντές για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Ενώ από το πρωί αστυνομικοί, κατόπιν εντολών, ενημερώνονταν είτε τηλεφωνικώς είτε κάνοντας αυτοψία στο χώρο (!!!), για το αν λειτουργούν κανονικά οι σχολικές μονάδες.

Στη Θεσσαλονίκη δύο σχολεία πήραν απόφαση για κατάληψη, ενώ οι μαθητές του 1ου και του 26ου Ενιαίου Λυκείου πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιστρέψουν στο σχολείο τους και με την απειλή της τρομοκρατίας, των συλλήψεων και των απουσιών να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Οι μαθητές του 23ου Ενιαίου Λυκείου κατάφεραν μετά από έντονες πιέσεις να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη από τη Δευτέρα. Στο Πολυκλαδικό της Νεάπολης περίπου 40 δήθεν αγανακτισμένοι γονείς, με αρχηγό τον διευθυντή του λυκείου, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις συλλογικές διαδικασίες των μαθητών. Μάλιστα, ο διευθυντής μέχρι τέλους αρνήθηκε να παραχωρήσει αίθουσα και μικροφωνική για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης. Τελικά οι εκπρόσωποι του 15μελούς και των 5μελών συγκέντρωσαν υπογραφές, γυρνώντας από τμήμα σε τμήμα και έτσι από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν κατάληψη του σχολείου τους. Σε κατάληψη προσανατολίζονται, όμως, να προχωρήσουν και οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης, που χτες θεώρησαν σκόπιμο να μην έρθουν σε κόντρα με τους 30 περίπου γονείς που "περιπολούσαν" μέσα στο σχολείο.

Στο συγκρότημα "Ευκλείδη" οι μαθητές χτες έκαναν μάθημα τις πρώτες δύο ώρες και στη συνέχεια με απόφαση των διευθυντών έφυγαν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που προκλήθηκαν από εξωσχολικούς μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Στο 13ο Λύκειο τα παιδιά έκαναν μάθημα υπό την "περιφρούρηση" ορισμένων γονιών που είχαν καταλάβει το σχολείο από την περασμένη Τρίτη, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επανακατάληψή του από τους μαθητές.

Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στις περισσότερες σχολικές μονάδες. Ενώ χαρακτηριστικό των εντολών που είχαν λάβει οι αστυνομικοί ήταν το περιστατικό στο 1ο Λύκειο της Νεάπολης. Αστυνομικός του 10ου Τμήματος, ντυμένος με πολιτικά, μπήκε στο γραφείο του συλλόγου καθηγητών και ρωτούσε να μάθει αν το σχολείο λειτουργεί κανονικά.

Στις άλλες πόλεις

Με τους καθηγητές στο πλάι τους προχώρησαν οι μαθητές του Πολυκλαδικού Καβάλας στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση. Σε σύνολο 650 μαθητών οι 540 ψήφισαν υπέρ της κατάληψης, ενώ μόνο 50 τάχθηκαν κατά. Οι υπόλοιποι μαθητές απουσίαζαν. Ούτε, όμως, και από αυτό το σχολείο έλειψαν οι προσπάθειες τρομοκράτησης, αφού η κλούβα της Αστυνομίας έκανε την εμφάνισή της έξω από το σχολείο, έπειτα από έκκληση του διευθυντή, που όπως δήλωσε στους μαθητές ήταν υποχρεωμένος, έπειτα από τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, να καλέσει την Αστυνομία.

Στην Κομοτηνή,οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου και του Πολυκλαδικού, αψηφώντας τις απειλές του υπουργείου, προχώρησαν σε κατάληψη από χτες, ενώ το τοπικό συντονιστικό εκτιμά ότι την επόμενη βδομάδα θα προβούν σε κατάληψη και τα υπόλοιπα Λύκεια της πόλης.

Στην Ημαθία,οι μαθητές του 3ου και του 4ου Ενιαίου Λυκείου μπήκαν χτες σε κατάληψη. Στη Νάουσα απόφαση για κατάληψη πήραν οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου, ενώ την επόμενη Δευτέρα προγραμματίστηκε να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα υπόλοιπα έξι Λύκεια.

Στις Σέρρες σε κατάληψη προχώρησε το 1ο ΤΕΕ και τη Δευτέρα αναμένεται να μπουν τα υπόλοιπα έξι Λύκεια μετά από την πραγματοποίηση ΓΣ.

Στην Κατερίνη πέντε λυκειάρχες δεν επέτρεψαν με κανέναν τρόπο να γίνουν ΓΣ. Ετσι οι μαθητές των εφτά από τα εννιά συνολικά λύκεια της πόλης θα αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους την επόμενη Δευτέρα. Ηδη το 1ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο, το 1ο και 2ο ΤΕΕ, το 1ο και 2ο ΤΕΛ και η ΤΕΣ προγραμμάτισαν ΓΣ για τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Τέλος σε κατάληψη μπήκαν από χτες και οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου και του Πολυκλαδικού των Γιαννιτσών στην Πέλλα. Τη Δευτέρα αναμένονται οι ΓΣ των μαθητών στα υπόλοιπα τρία σχολεία, ενώ όχι στην κατάληψη αποφάσισαν μόνο οι μαθητές του 2ου ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ