Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πήραν απάντηση

Η φασιστικής έμπνευσης επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, έπεσε στο κενό. Οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις, αποκρούοντας την κινητοποίηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε όλος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, οι προβοκάτορες και λοιποί "καλοθελητές" που κινητοποιήθηκαν ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση των αγώνων τους για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, δίνοντας ένα ισχυρό χαστούκι στους θλιβερούς έγκλειστους των κυβερνητικών γραφείων, οι οποίοι πίστεψαν ότι με την εφαρμογή δικτατορικών μεθόδων, την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στα σχολεία, θα μπορούσαν να γονατίσουν, να τσακίσουν το μαθητικό κίνημα.

***

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αντιδημοκρατική της κατρακύλα, η κυβέρνηση επανέφερε το γνωστό ισχυρισμό περί εξασφάλισης της "κοινωνικής θέλησης". Το ίδιο ισχυριζόταν κι όταν έστελνε τα ΜΑΤ να καταστρέψουν τα τρακτέρ των αγροτών, το ίδιο ακριβώς επικαλέστηκε όταν ματοκυλούσε τους εκπαιδευτικούς έξω από τα εξεταστικά κέντρα, αυτό ακριβώς ισχυρίζεται όταν απαγορεύει όλες τις απεργίες κηρύσσοντάς τες "παράνομες και καταχρηστικές". Η "διά ροπάλου" επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ο μονόδρομος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, η οποία έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με ολόκληρη την κοινωνία.

***

Γι' αυτό οι αγωνιζόμενοι μαθητές, οι οποίοι δεν είναι εκατό, ούτε διακόσιοι, είναι χιλιάδες και θα γίνουν άλλοι τόσοι τις επόμενες μέρες, δεν είναι μόνοι τους. Εχουν στο πλευρό τους τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Είναι απαραίτητο αυτή η συμπαράσταση να εκδηλωθεί ακόμη πιο έντονα, έμπρακτα, σε κάθε στιγμή και κάθε φάση των μαθητικών αγώνων. Ο αγώνας για την παιδεία αφορά ολόκληρο το λαό, είναι παλλαϊκός, η κυβέρνηση έχει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία.

***

Η αντιδημοκρατική εκτροπή, που σχεδιάστηκε στην πανικόβλητη Επιτροπή Κρίσεων και ανέλαβε εν ριπή οφθαλμού να υλοποιήσει η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη, διαλύοντας κάθε μύθο γύρω από το ρόλο και την ανεξαρτησία της, είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τη μοίρα όλων των ανάλογων περιπτώσεων. Οι μαθητικοί αγώνες συνεχίζονται και κλιμακώνονται με μεγάλη ένταση και μαζικότητα, κερδίζουν τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, κουρελιάζουν τις κατασταλτικές επιχειρήσεις, μετατρέπουν τις κατάπτυστες δικτατορικές αποφάσεις των κυβερνητικών επιτελείων σε μπούμεραγκ για τους εμπνευστές τους.

***

Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο που να πραγματοποίησε γενική συνέλευση και να μην αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ των κινητοποιήσεων. Στο Λεκανοπέδιο και τα 186 σχολεία που πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, κατάληψη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη. Και αυτό παρά την τεράστια αστυνομική επιχείρηση αποτροπής των γενικών συνελεύσεων, των εκβιασμών στους διευθυντές σχολείων και τις απειλές προκειμένου να καλέσουν τον εισαγγελέα. Και τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και τα υπόλοιπα σχολεία. Η αντιεκπαιδευτική λαίλαπα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολόκληρο το μαθητόκοσμο, που δε "μασάει" από απειλές και τρομοκρατία. Ερχεται νέα μεγάλη καταιγίδα, που θα σαρώσει στο πέρασμά της όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους.

Λ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ