Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "φίδι" ενός "παράδεισου"

Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών στήθηκε πάλι στις εορταστικές βιτρίνες και καλεί με σαγηνευτικό τρόπο τα παιδιά να τον θαυμάσουν και να τον κάνουν δικό τους. Και, έτσι που είναι πράγματι θαυμαστός αυτός ο "παράδεισος" με τα χίλια δυο παιχνίδια, είναι αδύνατον να τον αντικρίσει κάποιος μικρούλης και να μην αναφωνήσει με λαχτάρα: "Να, μπαμπά αυτό το δώρο θέλω να μου πάρεις στις γιορτές"!

Ποιο ακριβώς παιχνίδι έχει διαλέξει ο οχτάχρονος, που στέκεται μαγεμένος μπροστά στην πλούσια βιτρίνα, ας μην προσπαθήσουμε να το μαντέψουμε, γιατί σίγουρα θα αποτύχουμε. Τι ξέρουμε, στ' αλήθεια, όλοι εμείς που κουβαλάμε κάποιες δεκαετίες στις πλάτες μας από τα σημερινά παιχνίδια; Εμείς μεγαλώσαμε με το "ξυλίκι", το "τσέρκι", τους "βόλους" και στην καλύτερη περίπτωση με κανένα ξύλινο αυτοκινητάκι, που το σέρναμε με σπάγκο, για να τσουλάει. Μ' αυτά τα φτηνοπράγματα αναστατώναμε τότε τους δρόμους και τις αλάνες και έτσι ούτε μπορούμε να φανταστούμε τι "θαυμαστά" παιχνίδια υπάρχουν σήμερα. Να, ας πλησιάσουμε, αν θέλουμε, σε μια βιτρίνα κι ας δούμε τα τανκς με τις ερπύστριες, τα κανόνια και τα πολυβόλα, τα αεροπλάνα που ρίχνουν πυρηνικές βόμβες, τους πυραύλους που κάνουν σκόνη το στόχο τους, τα υποβρύχια, τα αυτόματα, τα φλογοβόλα.

Κι αν θέλουμε ακόμη πιο "προωθημένα" παιχνίδια ας στρέψουμε το βλέμμα μας εκεί προς τα δεξιά να δούμε τα ρομπότ, τους ανθρώπους - μηχανές, δηλαδή, που κατευθύνονται με κουμπιά, να δούμε όλη τη σειρά των "κακών" που θέλουν λέει να καταστρέψουν τον κόσμο, αλλά δε θα το κατορθώσουν. Γιατί, απέναντί τους - κοιτάξτε τους! - είναι οι κομάντος, οι "Ράμπο", οι υπερασπιστές του καλού, που έχουν στα χέρια τους φοβερά όπλα και είναι έτοιμοι, μόλις πάρουν διαταγές, να εξολοθρεύσουν αμέσως τους "κακούς"...

Εναν τέτοιο, λοιπόν, κομάντο, έναν υπερασπιστή του καλού διάλεξε ακριβώς ο μικρούλης που στεκόταν μπροστά στη βιτρίνα. Στις διαφημίσεις της τηλεόρασης είχε δει τις τελευταίες μέρες όλα τα "κατορθώματα" που κάνει αυτός ο πολεμιστής. Και τώρα που τον είδε "ζωντανό" μπροστά του δε δίστασε καθόλου να φωνάξει: "Αυτόν θέλω να μου κάνεις δώρο τα Χριστούγεννα, μπαμπά. Και πάρε μου και έναν, δυο "κακούς", για να τους σκοτώνω όταν παίζω"!

Οι ψυχολόγοι λένε ότι με τα παιχνίδια τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και γνωρίζουν τη λειτουργία και τους κανόνες του κόσμου των ενηλίκων. Αρα, έχοντας στα χέρια τους οι μικροί πολυβόλα, ρομπότ και κομάντος "διδάσκονται" και αποδέχονται σιγά σιγά την ύπαρξη ενός κόσμου βίαιου σκληρού και"ρομποτοποιημένου" σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη χρειάζεται ο άνθρωπος ούτε τη σκέψη του να κινεί αυτοβούλως. Ταυτόχρονα "διαπαιδαγωγούνται" με την επικίνδυνη λογική ότι οι "καλοί" έχουν δικαίωμα να εξολοθρεύουν τους"κακούς". Αλλά γνωρίζετε, νομίζω, πόσο εύκολα η προπαγάνδα μπορεί να κατασκευάσει "κακούς" και να δώσει προσχήματα στους "καλούς" να τους χτυπήσουν. Γνωρίζετε, νομίζω, πως η προπαγάνδα μπορεί να παρουσιάσει την προώθηση ανόμων συμφερόντων ως πράξη υπεράσπισης της νομιμότητας του δικαίου και της ειρήνης...

Προσοχή, λοιπόν, στα παιχνίδια που θα δωρίσουμε αυτές τις μέρες στα παιδιά. Μακριά από όσα είναι κατασκευασμένα με τοξικές ουσίες ή έχουν αιχμές που μπορούν να τραυματίσουν τους μικρούς. Περισσότερη προσοχή όμως χρειάζονται τα "αθώα", γιατί πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν βαριές βλάβες στην ψυχή και στη σκέψη των παιδιών. Κάποιοι ειδικοί έχουν εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και διακηρύσσουν ευθέως ότι τα παιχνίδια εξελίσσονται, δυστυχώς, σε ένα σύστημα ελέγχου του χαρακτήρα του παιδιού. Και φυσικά με αυριανούς πολίτες που θα έχουν διαμορφωθεί, όπως θέλουν τα κέντρα εξουσίας, ουδεμία ελπίδα θα υπάρχει να αλλάξει ο σαρανταπληγιασμένος κόσμος μας!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ