Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"
"Καλημέρα" με περιορισμό δαπανών

Να υποτάξουν τους υπό κατάρτιση προϋπολογισμούς στα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητά από τις νέες δημοτικές αρχές η κυβέρνηση, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών

Να ασκήσουν περιοριστική πολιτική στις δαπάνες τους ώστε να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καλεί τις Δημοτικές Αρχές και των νέων δήμων, με εγκύκλιό του για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος.Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται πως τα ανταποδοτικά τέλη δεν μπορεί να αυξηθούν σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αντίστοιχων υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η κυβέρνηση ορίζει, ενδεικτικά, όπως αναφέρει η εγκύκλιος και το ποια κονδύλια μπορούν να μειωθούν: δαπάνες συμμετοχής σε συμβούλια, δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού και δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.

Οι νέοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους μέχρι και τις 28 Φλεβάρη του 1999. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ που καταργούνται, εκτελούνται ως προϋπολογισμοί του νέου, στον οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων. Μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε δαπάνη με βάση τους προϋπολογισμούς των καταργούμενων ΟΤΑ.

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των νέων δήμων πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις των καταργούμενων δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων για την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Στους προϋπολογισμούς θα γραφούν μόνο νομοθετημένα έσοδα και το ύψος τους θα προσδιοριστεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία απόδοσης κάθε εσόδου. Συνίσταται δηλαδή η προσοχή σε τυχόν υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση της απόδοσης των εσόδων. Οι δε προβλέψεις για τις αποδοχές του προσωπικού, μισθούς, υπερωρίες, επιτροπές, πρέπει να συνοδεύονται από λεπτομερείς καταστάσεις των σχετικών πιστώσεων.

Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ώστε οι μη υποχρεωτικές δαπάνες - όπως ορίζεται στην εγκύκλιο - να μην υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού. Ορίζεται επίσης πως οι προαιρετικές δαπάνες, όπως είναι οι επιχορηγήσεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σε ΝΠΔΔ, ή σε οικονομικά αδύνατους, πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στους προϋπολογισμούς πρέπει να αναγραφούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων που έχουν πιστωθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς. Οι ΟΤΑ που έχουν πάρει άτοκα δάνεια δε θα εγγράψουν τοκοχρεολυτικές δόσεις. Η πίστωση από τους ΚΑΠ που θα εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των νέων δήμων θα είναι το σύνολο του ποσού που έλαβαν το έτος 1998 οι καταργηθέντες ΟΤΑ που σήμερα αποτελούν τον νέο δήμο. Η επιπλέον διαφορά από τους ΚΑΠ, θα εισαχθεί στον προϋπολογισμό του 1999 με αναμόρφωση. Το ίδιο θα γίνει και με τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και με τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Στους προϋπολογισμούς οι νέοι ΟΤΑ δε χρειάζεται να εγγράψουν κονδύλι για εισφορές υπέρ ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ, καθώς αυτές θα δίνονται με απευθείας απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, από τους ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ