Για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μιλάνε συνδικαλιστές
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης,εκτιμά σχετικά με την άρση του καμποτάζ:
"Με την άρση του καμποτάζ, στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου αλλά και εμπορευμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρούν να ανατρέψουν συνολικά το καθεστώς λειτουργίας των θαλάσσιων μεταφορών και τη διακίνηση ανθρώπων μέσω των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρα μας. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που υποκλίνονται στις εντολές της ΕΕ, υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και επιχειρούν να τινάξουν στον αέρα την απασχόληση χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών στην ακτοπλοϊα και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Στην πράξη εκείνο που θα συμβεί είναι να αντικατασταθούν χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες που δουλεύουν και αμείβονται βάσει των συλλογικών τους συμβάσεων, από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Σχεδιάζουν στον Πειραιά να δημιουργήσουν μια τεράστια στρατιά ανέργων, οι οποίοι εξαθλιωμένοι θα περιφέρονται τόσο μέσα στο λιμάνι, όσο και έξω από το λιμάνι και θα αναζητούν ένα μεροκάματο και τρόπους να επιζήσουν. Με την ανεργία που επικρατεί γενικότερα στην πόλη και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση, για την οποία η εργοδοσία και η κυβέρνηση φέρουν ακέραιη την ευθύνη και για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Σε κάθε περίπτωση σίγουρο είναι ότι το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα εντείνει τη δράση του και θα βάλει εμπόδια στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής".
Ο Σταμάτης Βάσως, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμενικών Ελλάδας, αναφέροντας επιγραμματικά τις συνέπειες που θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ, δήλωσε:
"Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού υπηρετεί και διευκολύνει την άρση του καμποτάζ. Μια ιδιωτικοποίηση θα σημάνει εκτίναξη στα ύψη των τιμολογίων των λιμενικών υπηρεσιών, με αρνητικότατες επιπτώσεις στους μικρομεσαίους χρήστες αλλά και στη σύνδεση του λιμανιού με το νησιωτικό σύμπλεγμα. Δυο πράγματα ξεχωριστά ή ταυτόχρονα μπορούν να συμβούν: τα τιμολόγια να πολλαπλασιαστούν όπως κάνει λόγο για "εξορθολογισμός τους" η κυβέρνηση και να γίνει "αποσυμφόρηση" του λιμανιού ενόψει της άρσης του καμποτάζ, με ταυτόχρονη μετακύληση του κόστους στα εισιτήρια των επιβατών και την κατανάλωση αλλά και επιδότηση του τιμολογίου που πληρώνουν οι εφοπλιστές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, πρέπει να φύγουν κάποιοι χρήστες που είναι σήμερα στο λιμάνι, ώστε με την άρση του καμποτάζ να διευκολυνθεί η πρόσβαση κάποιων άλλων, των ξένων πολυεθνικών που θα εκμεταλλεύονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες".