Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητείται ... αντικειμενικότης από τους εταίρους

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,κάλεσε τις τέσσερις χώρες, που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινή δήλωση, με την οποία συνδέουν την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, να απευθυνθούν και στην Τουρκία, αν θέλουν να είναι αντικειμενικές.

Σε δηλώσεις του το πρωί, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επικοινώνησε ήδη με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας και μέσω της διπλωματικής οδού θα επικοινωνήσει και με τους ομολόγους του της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

Από τη στιγμή που θεώρησαν ορθό, είπε, να καταθέσουν τη δήλωση αυτή, θα πρέπει τώρα να απευθυνθούν και προς την Τουρκία και να την καλέσουν να προσαρμοστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρέπει, συμπλήρωσε, να υποδείξουν στην Αγκυρα ότι δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου.

Αμηχανία της τουρκικής κυβέρνησης

Στοιχεία αμηχανίας και αγωνίας διαβλέπει η κυπριακή Κυβέρνηση στις αντιδράσεις της Τουρκίας, σχετικά με την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικοί εκβιασμοί δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι "από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται σαφέστατα η αγωνία και η αμηχανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το εάν και κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την Κύπρο, νομίζω ότι αυτό φαίνεται σαφώς σ' όλα τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την αμηχανία στην οποία θα βρεθεί μετά την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων η τουρκική εξωτερική πολιτική. Αλλά είναι μια ευκαιρία που απέδειξε ότι οι όποιοι εκβιασμοί τους δεν μπορούν να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία για να δουν με εντελώς διαφορετικό μάτι το θέμα αυτό".

Ο Χρ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως η πρόταση του Προέδρου για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτή, τονίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμπορευτεί με τους Τουρκοκυπρίους. Τα οφέλη που θα προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρόσθεσε, θα είναι περισσότερα από αυτά που θα προκύψουν για την ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία, είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε κίνηση και είναι έτοιμη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως κάποιοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν ενδιαφέρονται για την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ είπε: Δεν υπάρχει κανένας Κύπριος ή Ελλαδίτης που δεν επιθυμεί ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ. Επανέλαβε ακόμη την απόλυτη ταύτιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ