Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τα "μαζεύουν" για τις προκλητικές δηλώσεις οι Ισραηλινοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ισραηλινών, δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν την Κύπρο, δήλωσε ο διευθυντής Προγραμματισμού και Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Ντέβιντ Μπαριλάν.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τη δήλωση του Μπ. Νετανάχιου, ότι θα πάρει πίσω τους δύο Ισραηλινούς, ο Ντ. Μπαριλάν είπε ότι αυτό που εννοούσε δεν ήταν να τους πάρει πίσω στο Ισραήλ, αλλά να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να βοηθηθούν Ισραηλίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό.

Δεν υπήρχε καμία άλλη πρόθεση, δήλωσε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ίσως η δήλωση Νετανιάχου να παρερμηνεύτηκε λόγω λανθασμένης μετάφρασης.

Ευρύτερη επιχείρηση της Μοσάντ;

Οι δύο Ισραηλινοί μετείχαν, κατά τη σύλληψή τους, σε ευρύτερη επιχείρηση της Μοσάντ, ανέφερε χτες η ισραηλινή εφημερίδα "Χάαρετζ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγή του περιβάλλοντος του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία, η επιχείρηση της Μοσάντ διεξαγόταν υπό μορφή μυστικής συνάντησης σε χώρο πολύ κοντά στο κτιριακό συγκρότημα όπου συνελήφθησαν οι δύο Ισραηλινοί.

Η "Χάαρετζ" γράφει επίσης ότι τα διαβατήρια των συλληφθέντων είναι πλαστά και ότι και οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της μυστικής συνάντησης των πρακτόρων της Μοσάντ.

Για να διασφαλίσουν ότι κανένα αστυνομικό όχημα δε θα πλησίαζε το χώρο της συνάντησης, είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις συνομιλίες των αστυνομικών περιπολικών.

Η πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε για τη δράση των δύο Ισραηλινών από ανώτερο στέλεχος της Μοσάντ, που, αν και δεν κατονομάζεται, πιστεύεται ότι πρόκειται για τον υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Αμιράμ Λεβίν.

Ειδικό σχέδιο δράσης

Ειδικό σχέδιο δράσης εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις νευραλγικής σημασίας για αντιμετώπιση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο έθεσαν σε εφαρμογή τα υπουργεία Αμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Κόσης συντονίζουν τις ενέργειές τους, με στόχο τη λήψη τέτοιων μέτρων, ώστε να είναι ακατόρθωτη η προσέγγιση οποιουδήποτε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ