Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαθήματα" αναδάσωσης στους "δασκάλους" της καταστροφής

Χιλιάδες μικρά παιδιά φύτεψαν προχτές από ένα δέντρο στην Πεντέλη και τον Υμηττό, με την ευχή να ξαναπρασινίσουν οι μαύρες πλαγιές τους

"Μάθημα ζωής" έδωσαν προχτές το πρωί χιλιάδες μικρά παιδιά, στην εθελοντική αναδάσωση της Πεντέλης και του Υμηττού, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που δίνει μαθήματα καταστροφής και ληστρικής εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου. Ομως, αυτή την ευαισθησία και τη θέληση των μικρών παιδιών για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου, η κυβέρνηση φρόντισε να την "εκμεταλλευτεί" κατάλληλα, παρουσιάζοντάς την ως "δικό της έργο". Εκπρόσωποί της, με μεγαλόσχημες δηλώσεις στις κάμερες, έκαναν λόγο για ...επιχείρηση σωτηρίας των δασών, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν φέτος το καλοκαίρι περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα δασών σ' όλη τη χώρα.

Και, βέβαια, δεν αρκεί μόνο η αναδάσωση ενός μικρού μέρους των καμένων εκτάσεων, μόνο και μόνο για να δοθεί η εικόνα ότι "η αναδάσωση άρχισε!". Χρειάζονται γενναία κονδύλια για να αναδασωθούν όλα τα καμένα δάση. Πράγμα, που η κυβέρνηση δεν κάνει, αφού για το 1998 έχει εγκρίνει το εξευτελιστικό ποσό των 2,7 δισ. δραχμών για αναδασώσεις, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ποσό που δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Αλλωστε, η υποκριτική στάση των κυβερνώντων φαινόταν καθαρά όταν τη στιγμή που τα παιδιά φύτευαν τα δεντράκια, και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωνε στις κάμερες πως "ούτε μια σπιθαμή καμένης έκτασης δεν πρόκειται να οικοδομηθεί", στην άλλη πλευρά του Υμηττού οι μπουλντόζες συνέχιζαν να καταστρέφουν δάσος, για τη διάνοιξη της Περιφερειακής Λεωφόρου.

Βέβαια, η κοινή γνώμη δεν πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στην αναδάσωση έστησαν στο χώρο ένα πανό που έγραφε "Περιφερειακή Λεωφόρος, χαριστική βολή για τον Υμηττό και την Ηλιούπολη". Ούτε, επίσης, ότι μέλη της Συμπαράταξης "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών" μοίραζαν ανακοινώσεις, καλώντας τους πολίτες "να αντισταθούν και να κάνουν υπόθεση ζωής την προστασία του Υμηττού", ενώ τόνιζαν ότι: "Οι αποσπασματικές προσπάθειες αναδάσωσης απεικονίζουν τις "προσπάθειες του Σίσυφου", όσον αφορά την αγωνία των απλών ανθρώπων και έχουν έντονο το χαρακτήρα της κοροϊδίας και του αποπροσανατολισμού, όταν πραγματοποιούνται από μια πολιτεία, που, δήθεν, κόπτεται για την ανάσα ζωής των κατοίκων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ