Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Πρωτοβουλίες σωτηρίας
  • Στο Ελληνικό συνεδρίασε η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα για τους χώρους της Παραλίας και του Αεροδρομίου
  • Μεγάλη σύσκεψη φορέων με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Σαρωνικού

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα πραγματοποιήσει επαφές και συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), για το θέμα της αξιοποίησης της παραλίας του Ελληνικού, αποφάσισε, σε συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα για τους χώρους της Παραλίας και του Αεροδρομίου (ΠΕΑΕΣΠΑ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά την παρέμβαση των μελών της ΠΕΑΕΣΠΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ.

Τα μέλη της ΠΕΑΕΣΠΑ ενημερώθηκαν για την επικινδυνότητα που λαμβάνει το θέμα της δημιουργίας τεράστιας μαρίνας στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Και αυτό, γιατί, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του ΟΡΣΑ, όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις γης κατά μήκος της παραλίας από το Φάληρο μέχρι το Κορωπί, δε θα θίγει όλα όσα πρόκειται να γίνουν στο Ελληνικό με πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίστηκε η ανάγκη επικέντρωσης της δράσης σε τρία επίπεδα, νομικό - ενημερωτικό και επαφών, κατ' αρχάς με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βερελή, την "Αθήνα 2004 ΑΕ", τα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις, καλλιτέχνες κλπ.

Εξάλλου, αποφασίστηκε να ζητηθεί από βουλευτές όλων των κομμάτων να υποβάλουν Ερωτήσεις προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών για το θέμα της προπώλησης οικοπέδων από το 1999 στο χώρο του αεροδρομίου, όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό LEADER. Επιπλέον συζητήθηκε η διοργάνωση περιβαλλοντικών μαθημάτων γύρω από το θέμα της παραλίας για τους μαθητές σε όλα τα σχολεία της αβάθμιας και ββάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ελληνικού και η ΠΕΑΕΣΠΑ έχουν καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η άμεση απομάκρυνση δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από ιδιώτες στο χώρο της παραλίας, η ανάπλαση της παραλίας στη βάση της παραπάνω λογικής και των βασικών στόχων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με χρηματοδότηση από το Δημόσιο (κράτος, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση), καθώς και την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά να έχει δημόσιος φορέας, στη διοίκηση του οποίου θα έχουν αποφασιστικό λόγο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και, βεβαίως, του Δήμου Ελληνικού.

Ενόψει της συνεδρίασης της ΕΕ του ΟΡΣΑ, έγινε όμως και μεγάλη σύσκεψη μαζικών φορέων των παραλιακών δήμων, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Σαρωνικού.

Στη σύσκεψη - που ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ - καταγγέλθηκαν οι σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στην παραλιακή ζώνη. Οπως τονίστηκε, η εισήγηση του Οργανισμού της Αθήνας ανοίγει την όρεξη σε κάθε είδους "επενδυτές" να "καταβροχθίσουν" το φιλέτο που λέγεται παραλία του Σαρωνικού. "Οι δεκάδες φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη αποφάσισαν να αντισταθούν με κάθε μέσο στην επερχόμενη "επενδυτική" λαίλαπα και απορρίπτουν τις σχεδιαζόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις για την Ολυμπιάδα του 2004 στο Δέλτα του Φαλήρου και στον Ιππόδρομο, τα προβλεπόμενα τσιμεντένια κτίσματα έκτασης 6.000 τ.μ. στην παραλία του Αλίμου. Απορρίπτουν τη δημιουργία μαρίνας χωρητικότητας 2.000 σκαφών αναψυχής που χωροθετείται στην παραλία του Ελληνικού, καθώς και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με συνολικό εμβαδό 35.000 τ.μ. στη Βούλα, την Ακουα Λαντ και το αθλητικό κέντρο και τα μεγάλα ανοιχτά εστιατόρια στην παραλία της Βάρκιζας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Τέλος, οι φορείς καλούν τα μέλη της ΕΕ του ΟΡΣΑ στην αυριανή συνεδρίαση να μη συνεργήσουν στο έγκλημα που σχεδιάζεται για την παραλία και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν, ώστε να παραμείνει η παραλία χώρος φυσικής αναψυχής, κολύμβησης, περιπάτου, ήπιας άθλησης, ανοιχτή για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι Οικολογικών Οργανώσεων,Σωματείων Εργαζομένων,Ενώσεων Γονέων,Επαγγελματικών Σωματείων,Αθλητικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων,Συντονιστικών Επιτροπών Δήμων και πολλοί πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ