Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ριζική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς του ΟΣΚ

Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία και οι υπάλληλοί του θα υπηρετούν πλέον με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), αναγνωρίζει ότι επέρχεται δυσμενής μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος και ότι αίρεται η μονιμότητα και η προστασία των υπαλλήλων του ΟΣΚ, που προβλέπονταν ρητά από το άρθρο 130 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Παράλληλα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη σχετική διάταξη και ζητάει... να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση την κατάσταση και να πει τα "πράγματα με το όνομά τους" και ότι η διαφημιζόμενη αποκρατικοποίηση σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς. Δηλαδή, το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι υπάλληλοι του ΟΣΚ "στερούνται πλέον των εγγυήσεων της εκ του Συντάγματος προστασίας". Χαρακτηριστικά, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει πως πρέπει "να καταστεί σαφές ότι οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι υπηρετούν πλέον με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου".

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με αυτό το Διάταγμα ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση του ΟΣΚ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες. Επίσης, με μια σειρά άλλα Προεδρικά Διατάγματα, που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣτΕ (ΟΔΔΥ, ΟΛΘ κλπ.) δημόσιες επιχειρήσεις παραδίδονται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η διάταξη, που ορίζει ότι μέχρι τη δημοσίευση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΣΚ και την κατάρτιση της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας θα ισχύουν οι διατάξεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού των ΝΠΔΔ, επειδή είναι αντίθετη στο νόμο 2414/1996 για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ