Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος ο 17χρονος για το φόνο δύο Αλβανών

"Το παιδί είναι αθώο. Οποιος και να ήταν στη θέση του, το ίδιο θα έκανε". Στη φράση αυτή, που ανήκει σε έναν συγχωριανό του 17χρονου αγρότη Ιωάννη Μ., που τα ξημερώματα του Σαββάτου πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα δύο Αλβανούς διαρρήκτες στην περιοχή Ασπρόκαμπος Κορινθίας και χτες αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δείχνει τις επικίνδυνες παρενέργειες που έχουν στην ελληνική κοινωνία η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού ως απάντηση στη συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, εισαγγελέας και ανακριτής της Κορίνθου συμφώνησαν να επιβληθεί στον 17χρονο εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα. Ανεξάρτητα από το σκεπτικό των δικαστών, που ίσως εδράζεται στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός ανήλικου που κατηγορείται για φόνο, η απόφασή τους έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από πολλούς συγγενείς και συγχωριανούς του 17χρονου, που δεν έκρυβαν την πίστη τους στο δικαίωμα της αυτοδικίας. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού χαρακτήρισε την απόφαση "ιστορική", γιατί, όπως είπε, οι Αλβανοί που κινούνται στην παρανομία πρέπει να γνωρίζουν ότι ...για το έγκλημα υπάρχει τιμωρία.

Ανάλογοι περιοριστικοί όροι (με μόνη διαφορά στο ύψος της χρηματικής εγγύησης, που καθορίστηκε στις 500.000 δρχ.) επιβλήθηκαν και στο θείο του νεαρού, Παν. Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στο διπλό έγκλημα.

Ο 17χρονος μαζί με τον πατέρα και το θείο του αντιλήφθηκαν τους Αλβανούς Ντέντε Τουσάτ 38 χρόνων και Αρτα Γκέτα 28 χρόνων, καθώς αυτοί επέστρεφαν με ένα κλεμμένο ημιφορτηγό, για να μεταφέρουν τα πράγματα που είχαν κλέψει από το σπίτι τους λίγες ώρες νωρίτερα και τα είχαν κρύψει σε κοντινή αποθήκη. Οπως υποστηρίζουν, πλησίασαν το αυτοκίνητο, αλλά τους αντιλήφθηκε ο οδηγός, που ήταν οπλισμένος με δίκαννο. Ο θείος του δράστη παρότρυνε τον ανιψιό του να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό. Τελικά, θέλησε ο ίδιος να του πάρει το όπλο και να πυροβολήσει. Τη στιγμή όμως εκείνη, η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε. Σχεδόν αμέσως, ο 17χρονος πάτησε τη σκανδάλη και τραυμάτισε θανάσιμα τους δύο Αλβανούς. Επειτα τράπηκε σε φυγή και μετά από δέκα ώρες παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου. Η υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι επρόκειτο για ατύχημα και ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, αλλά να εκφοβίσει μόνο τους διαρρήκτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ