Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
O "δράκουλας" - ΜΑΪ επέρχεται ακροποδητί

Στις αρχές του χρόνου είχε γίνει λόγος για τη μυστική πολυμερή συμφωνία, που είχαν έτοιμη τα διεθνή οικονομικά μονοπώλια για την προστασία των επενδύσεών τους σε άλλες χώρες και σχεδίαζαν να την υπογράψουν τον Απρίλη.Τότε αναβλήθηκε η υπογραφή γιατί προέκυψαν ορισμένες διαφωνίες ανάμεσα στα 29 πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη, ανάμεσα στον ΟΟΣΑ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάντα στα παρασκήνια, σπάνια βλέπουν το φως της ημέρας για τον πιο πιθανό λόγο ότι μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις των κρατών που από τη συμφωνία αυτή θίγεται η ανεξαρτησία τους. Το επίσημο όνομά της είναι ΜΑΪ (Πολυμερής Συμφωνία Επενδύσεων).

Σωστά, λοιπόν, η Αμερικανίδα μαχήτρια για τα δικαιώματα των πολιτών Lory Wallach έχει πει για την ΜΑΪ ότι "είναι όπως ο δράκουλας. Και τα δύο διαλύονται μόλις δουν το φως της ημέρας".

Ακριβώς γι' αυτό, η προσπάθεια για το ξεπέρασμα των διαφωνιών συνεχίστηκε έκτοτε στα σκοτεινά, ή, όπως χαρακτηριστικά έγραψε μια γερμανική εφημερίδα προχώρησε μερικά βήματα ακόμα, αλλά χωρίς θόρυβο, στα "δάχτυλα των ποδιών". Πραγματικά, έτσι πληροφορούν γερμανικά και γαλλικά φύλλα, στις 18 Μάη ο Μπιλ Κλίντον, ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, υπέγραψαν στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στο Λονδίνο ένα ντοκουμέντο που περιέχει τους ουσιαστικούς όρους για την προστασία σε παγκόσμιο επίπεδο των ξένων ιδιοκτησιών και επενδύσεων.

Οι τρεις συμφώνησαν ότι "παράνομα μέτρα" μιας οποιασδήποτε εθνικής κυβέρνησης π.χ. "απαλλοτριώσεις ξένων ιδιωτικών περιουσιών" να αντιμετωπίζονται με οικονομικές και άλλου είδους κυρώσεις.

Το ντοκουμέντο κυκλοφόρησε τότε ανάμεσα στις υψηλές αντιπροσωπείες - κυβερνήτες κλπ., αλλά θάφτηκε στα σκοτεινά. Και - ο "δράκουλας" - δε θα έβλεπε το φως της ημέρας, αν ένας Γάλλος Κομμουνιστής βουλευτής δεν υπέβαλε στις αρχές Αυγούστου γραπτή ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν να πληροφορήσουν ποιο είναι το περιεχόμενο του ντοκουμέντου. Η ίδια η γαλλική κυβέρνηση, διαπίστωνε ο βουλευτής, είχε επικρίνει την προετοιμαζόμενη συμφωνία, γιατί δεν προστάτευε ικανοποιητικά τη γαλλική κουλτούρα από την"επιδρομή από το Χόλιγουντ".

Ζ. Σιράκ και Λ. Ζοσπέν απάντησαν ότι το ντοκουμέντο του Λονδίνου δεν είναι δεσμευτικό για όσα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν το έχουν υπογράψει:

"Οι αμερικανοί νόμοι δεν μπορούν να έχουν καμιά επιρροή σε επιχειρήσεις σε τρίτα κράτη", δήλωσε ο Σιράκ, κάνοντας υπαινιγμό για τους γνωστούς αμερικανικούς νόμους που απειλούν με κυρώσεις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Κούβα, τη Λιβύη και το Ιράν.

"Ναι, αλλά η Κομισιόν κατευθύνει"

Η απάντηση του Σιράκ δεν έμεινε αναπάντητη. Ναι, δήλωσε, ο εκπρόσωπος των αντιπάλων της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας, δικηγόρος Nuri Albala, είναι γνωστό ότι το ντοκουμέντο νομικά θα ισχύει από την ημέρα που θα γίνει αποδεκτό από τα μέλη της ΕΕ. Αλλά, τόνισε, η Κομισιόν με τις πρωτοβουλίες της δίνει συχνά τις κατευθύνσεις για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Πιέσεις των ΗΠΑ

Εφημερίδα του Βερολίνου πληροφορούσε πρόσθετα, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πιέσεις για την υπογραφή της συμφωνίας και εκτοξεύουν απειλές για λήψη μέτρων, αν η υπογραφή δεν έχει γίνει ως την επόμενη διάσκεψη Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1999. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εκπρόσωποι της ΕΕ συμφώνησαν στο Λονδίνο ότι οι απαλλοτριώσεις αμερικανικής ιδιοκτησίας στην Κούβα "φαίνεται να αντιφάσκουν με το Διεθνές Δίκαιο" και δεν έφεραν αντιρρήσεις στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον ξένων εταιριών που συναλλάσσονται με την Κούβα, με εξαίρεση - οι κυρώσεις να μην εφαρμόζονται - όταν οι συναλλασσόμενοι προέρχονται από χώρες της Ευρώπης.

Ο περιορισμός της εθνικής ανεξαρτησίας

Οποια μορφή όμως και αν πάρει τελικά η συμφωνία αυτή, εφόσον το περιεχόμενό της και ο στόχος της παραμείνουν τα ίδια, από τη στιγμή που θα αρχίσει να ισχύει, δε θα προστατεύει μόνο τα ξένα πολυεθνικά κεφάλαια, αλλά και θα περιορίζει την εθνική ανεξαρτησία των επιμέρους κρατών, ή όπως έγραψε μια γερμανική εφημερίδα "θα τερματίσει την εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία" και να για ποιο λόγο:

  • Απαγορεύει, στις εθνικές περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις να προτιμάνε τις εγχώριες επιχειρήσεις σε βάρος των ξένων
  • Απαγορεύει στις κυβερνήσεις αυτές να επιβάλλουν στους ξένους επενδυτές όρους σε σχέση με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εκ νέου επένδυση των κερδών, την απασχόληση γυναικών και παιδιών.
  • Απαγορεύει στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν περιορισμούς σχετικά με την εξαγωγή των κερδών. Επιτρέπει στα πολυμερή κεφάλαια να ενάγουν τις κυβερνήσεις σε διεθνή επιτροπή εξομάλυνσης διαφορών, αν αυτά είναι της γνώμης ότι οι κυβερνήσεις ζημιώνουν ή έχουν την πρόθεση να ζημιώσουν τις προοπτικές των κερδών τους.
  • Διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση ιδρυμάτων και συστημάτων (ταχυδρομεία, υγεία, παιδεία κλπ.) με προτίμησηστα ξένα κεφάλαια.
  • Υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να φροντίζουν για "ειρηνικό κλίμα εργασίας", δηλαδή για απαγορεύσεις απεργιών.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ