Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις που, όμως, συντηρούν την αβεβαιότητα

Η βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία δε φαίνεται εύκολο να μπορεί να ξεπεραστεί, παρά τους όποιους ελιγμούς ή θεαματικές κινήσεις αναμένονταν με αγωνία από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Β. Τσερνομίρντιν, υπόσχεται, χωρίς όμως και να μπορεί να πείσει ουσιαστικά, ότι πλέον η οικονομία είναι υπό έλεγχο και το ρούβλι δεν κινδυνεύει. Μετά τη μεγάλη πτώση της αξίας του ρουβλιού (την Τετάρτη έχασε 40% της αξίας του σε σχέση με το γερμανικό μάρκο και την Πέμπτη 30% σε σχέση με το δολάριο), που προκάλεσε αλυσιδωτές επιδράσεις στα χρηματιστήρια σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη, μεθοδεύονται διάφορες "λύσεις" σε πολιτικό κύρια επίπεδο. Οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, που έχουν επενδύσει στο "μέλλον" της καπιταλιστικής Ρωσίας, δείχνουν να πιέζουν με κάθε τρόπο για την επίσπευση των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων", που θα τους δώσουν την ευκαιρία να εντείνουν την καταλήστευση της χώρας. Τόσο ο Χ. Κολ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία παρουσιάζεται σε αυτή τη φάση να έχει κάνει τις περισσότερες επενδύσεις σε χρήμα, στις δηλώσεις τους μέσα στη βδομάδα, αφού τόνιζαν την υποστήριξή τους στον Β. Τσερνομίρντιν, επέμεναν ότι "η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει μόνη τον εαυτό της και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις". Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είχε συνεννοηθεί τηλεφωνικά και με τον Μπ. Κλίντον. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας τονίζεται, επίσης, πως αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς χρηματαγορές. Φαίνεται πάντως ότι, προκειμένου να "σιγουρέψουν" τη μελλοντική απόδοση των επενδύσεών τους και να βρουν κάποια διέξοδο στα προσωρινά δικά τους χρηματιστηριακά προβλήματα, δεν απέκλειαν και κάποιον "τακτικό συμβιβασμό". Για παράδειγμα, οι διαρροές περί παραίτησης του Μπ. Γιέλτσιν ολόκληρη τη βδομάδα καθόλου τυχαία έβγαιναν, κύρια από αμερικανικές πηγές και πρακτορεία ειδήσεων...

Αύριο στις 2 μ.μ. αναμένεται να αρχίσει η πρώτη συνεδρίαση της Δούμας, που θα αρχίσει τη διαδικασία έγκρισης ή όχι του πρωθυπουργού. Τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη Δούμα, με τους κομμουνιστές του ΚΚΡΟ κυρίως να δίνουν τον τόνο, ζητούν όρους ουσιαστικά αντίθετους από εκείνους που απαιτεί το ΔΝΤ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Ζητούν την αύξηση του κεντρικού ελέγχου στην οικονομία της χώρας και επίσης τη συνταγματική κατοχύρωση μεγαλύτερων εξουσιών στη Δούμα, με ταυτόχρονη μείωση εκείνων του Προέδρου. Βέβαια, αυτούς τους όρους δεν τους ερμηνεύουν όλα τα κόμματα με τον ίδιο τρόπο, αφού σύμφωνα με "Το σπίτι μας - η Ρωσία", που είναι και το κόμμα του Β. Τσερνομίρντιν, αποτελούν εγγύηση για τη διατήρηση της "ελεύθερης αγοράς".

Με αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένες τις ατελείωτες διαβουλεύσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς αν οι "νευρικές" επιδράσεις στις διεθνείς χρηματαγορές διακοπούν την αρχή της ερχόμενης βδομάδας. Πολλοί έχουν εναποθέσει "ελπίδες" στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Μπ. Κλίντον την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, που απ' ό,τι φαίνεται, αφού εντείνει τις πιέσεις, ίσως επιχειρήσει ταυτόχρονα να "καθησυχάσει" με κάποιο τρόπο τις αρνητικές επιδράσεις. Διάφοροι, επίσης, εκφράζοντας σε περιπτώσεις και την επιθυμία σαν πραγματικότητα ήλπιζαν σε κάποια πρωτοβουλία από τη μεριά της ομάδας G7 (επτά πλουσιότερες χώρες). Πάντως, τα περιθώρια των ελιγμών δείχνουν να έχουν στενέψει, με δεδομένο ότι ακριβώς η Ρωσία έφτασε στη σημερινή κατάσταση γιατί οι κυβερνώντες έκαναν όλα "τα χατίρια" και με το παραπάνω στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ