Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στις αγωνιστικές συσπειρώσεις τα φύτρα του Μετώπου

Πρώτη προτεραιότητα στη δράση της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς αποτελεί η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η δράση όλων των κομμουνιστών. Αυτό ήταν το αποκρυστάλλωμα των εργασιών της Συνδιάσκεψης Περιοχής. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μήτσος Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Στάθης Βαμβέτσος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τονίστηκε πως "παράλληλα με τη διαδικασία των συνελεύσεων και των συνδιασκέψεων, η ΚΟ Περιοχής κλήθηκε να δώσει και τη μάχη της προετοιμασίας αγώνων κύρια από την εργατική τάξη, την ετοιμασία και άνοιγμα της δουλιάς για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών". Εκτιμήθηκε πως η Επιτροπή Περιοχής (ΕΠ), με τη δράση της την προηγούμενη διετία, είχε σημαντική συμβολή στο βάθεμα της αντίθεσης του λαού στην κυβερνητική πολιτική, κυρίως όπου αναπτύχθηκε πάλη η οποία συνδυάστηκε με πολιτικοϊδεολογική παρέμβαση του Κόμματος. Ετσι, σήμερα ένα κομμάτι του λαού αποδέχεται και συμφωνεί με τη γραμμή πάλης που προωθεί το ΚΚΕ, όπως φάνηκε στους αγώνες της αγροτιάς και στους εργατικούς αγώνες. Θετικά βήματα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης της εργατικής τάξης έγιναν ιδιαίτερα στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως αποκρυσταλλώθηκε με το δυνάμωμα της παράταξης της ΕΣΑΚ σε όλα σχεδόν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής.

Στο κέντρο της προσοχής τα κατ' εξοχήν πολιτικά μέτωπα

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε πως η Οργάνωση πρέπει πιο αποφασιστικά να στρέψει την προσοχή της σε κατ' εξοχήν πολιτικά μέτωπα πάλης, όπως είναι η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, η απομάκρυνση των πυρηνικών από τον Αραξο, η πάλη ενάντια στο Μάαστριχτ, αξιοποιώντας τη θετική πείρα από τις κινητοποιήσεις του λαού της Ζακύνθου που κατάφερε να ματαιώσει την επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη στο νησί. Εκτιμήθηκε πως παρά τα θετικά βήματα που έγιναν τη διετία, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις και δυσκολίες στην προώθηση του βασικού στόχου του Κόμματος που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Επισημάνθηκε η ανάγκη για σταθερή και συνεχή προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση και η πάλη για τη δημιουργία πολλαπλών συσπειρώσεων και μετώπων πάλης στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής.

Η θετική πείρα από τους αγώνες της αγροτιάς και τα αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες των συνεταιρισμών με τα ψηφοδέλτια των μπλόκων πρέπει να συνεχιστούν με τη δράση της οργάνωσης για την ανάδειξη του γενικότερου προβλήματος της αγροτιάς, την ανάγκη για κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και την αποτελεσματική απόκρουση της τρομοκρατίας και του αντικομμουνισμού. Πιο αποφασιστικά να στηριχτεί η προσπάθεια οργάνωσης της πάλης με τη συγκρότηση, αναζωογόνηση και δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων, στην προοπτική της απαλλαγής της φτωχομεσαίας αγροτιάς από τους εγκάθετους αγροτοπατέρες στις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αχαϊας και Κορινθίας, να δυναμώσει η προσπάθεια για την ετοιμασία της φτωχομεσαίας αγροτιάς για πιο σκληρούς και νικηφόρους αγώνες. Τα θετικά βήματα στην εργατική τάξη και η πείρα της Οργάνωσης να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση διεύρυνσης των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, της δημιουργίας νέων στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η Συνδιάσκεψη κάλεσε τα μέλη, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν για να αποκρουστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα (κατάργηση του 8ωρου, υπεράσπιση και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου της χώρας, το δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος).

Ψηφοδέλτια μάχης και νίκης

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στη δράση όλης της ΕΠ. Θα πρέπει η δράση σε όλα τα άλλα μέτωπα πάλης να συνδυάζεται με τη μάχη αυτή, να μεταγγιστεί ό,τι θετικό υπάρχει σ' αυτά και να εκφραστεί στις εκλογές. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μπουν αποφασιστικά και έγκαιρα στη μάχη όλες οι κομματικές και κνίτικες δυνάμεις και όλος ο χρόνος μέχρι τις εκλογές να γίνει χρόνος δουλιάς και δράσης της Οργάνωσης, χωρίς να χαλαρώσει η δουλιά το καλοκαίρι. Παράλληλα να γίνει διάταξη όλου του στελεχικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες της εκλογικής μάχης.

Στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ στην περιοχή να ενταχθούν και να στηρίξουν όλοι όσοι την προηγούμενη τετραετία πάλεψαν μαζί με τους κομμουνιστές για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όλοι όσοι βρέθηκαν μαζί με τους κομμουνιστές στους αγώνες της αγροτιάς στην πάλη ενάντια στην ανεργία, στους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης στην περιοχή, στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, για την απομάκρυνση των πυρηνικών του Αραξου. Η Συνδιάσκεψη, εκτιμώντας τις δυνατότητες που δημιουργούνται από τις θετικές διεργασίες μέσα στο λαό, τους δεσμούς των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εκτίμησε πως μπορεί να δώσει με σημαντική επιτυχία τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Πιο συγκεκριμένα εκτιμήθηκε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αυξηθούν πάνω από 50% οι ψήφοι των νομαρχιακών ψηφοδελτίων σε σχέση με τις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους της περιοχής, να δοθεί νικηφόρα η μάχη στο Δήμο Πάτρας και στο Δήμο Παλικής (Ληξουρίου) στην Κεφαλονιά, να μπουν τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ στο 2ο γύρο σε άλλους 12 δήμους της περιοχής.

Η Συνδιάσκεψη κατέληξε το σχέδιο δράσης της Οργάνωσης ΕΠ για την επόμενη διετία, καθορίζοντας ως προτεραιότητα τη δουλιά στην εργατική τάξη, στην αγροτιά και τη νεολαία, με στόχο την οικοδόμηση του Κόμματος στα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ιδεολογική δουλιά με την υλοποίηση της απόφασης για δημιουργία κομματικής σχολής. Επισημάνθηκε η ανάγκη να αναπτύσσεται η ιδεολογική δουλιά κατά τη διάρκεια των αγώνων. Συζητήθηκαν επίσης μέτρα για τη διάδοση και αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη", ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιείται στην καθοδηγητική δουλιά, να είναι εργαλείο στη δράση της Οργάνωσης, στην πολιτικοϊδεολογική δουλιά στην εργατική τάξη, στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ακόμα συζητήθηκε το ζήτημα της παραπέρα ενίσχυσης των γραμμών του Κόμματος μέσα από το δυνάμωμα της ΚΝΕ, η οποία ήταν και παραμένει η "δεξαμενή" άντλησης νέων κομματικών μελών και στελεχών.

Για το Μέτωπο

Ιδιαίτερη αναφορά στη Συνδιάσκεψη έγινε στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, το οποίο τονίστηκε πως "είναι μια κοινωνικοπολιτική συσπείρωση, πολιτικός οργανισμός με πρόγραμμα, όργανα και πολιτικές δυνάμεις που θα το στηρίζουν. Θα αγκαλιάζει τους χώρους δουλιάς και κατοικίας. Θα στηρίζεται και θα ελέγχεται από τις λαϊκές δυνάμεις. Οι μάζες που θα συσπειρωθούν σ' αυτό θα έχουν εγκαταλείψει τα σημερινά κόμματα. Θα έχει ριζοσπαστικούς στόχους, θα παλεύει για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, θα διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οργάνωση και τους στόχους του, πολύ ανώτερα από τα γνωστά καθιερωμένα μαζικά κινήματα". Τονίστηκε πως "το μέτωπο δεν είναι οι συσπειρώσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης", ενώ παρατηρήθηκε πως "ορισμένες φορές δεν κατανοείται ότι η απόσπαση και ο απεγκλωβισμός δυνάμεων προϋποθέτει να ανοίγεται πολιτικοϊδεολογικό μέτωπο στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις παρατάξεις τους".

Ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτό το θέμα έδωσε στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος τους ΠΓ της ΚΕ τους ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε πως η συσπείρωση στο σωματείο, στο ψηφοδέλτιο δε σημαίνει και ένωση της εργατικής τάξης. Ολα αυτά - είπε - είναι φύτρα του Μετώπου, αλλά όχι Μέτωπο. Μέτωπο - πρόσθεσε - δε γίνεται χωρίς κοινωνικές συμμαχίες και πολιτική έκφραση, χωρίς αγρότες και μικρομεσαία κοινωνικά τμήματα. Ολοι αυτοί θα πρέπει να πλησιαστούν και να πειστούν να κάνουν το βήμα που θα τους φέρει κοντά στην πολιτική του ΚΚΕ. Στη λογική αυτή θα πρέπει τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να εξηγούν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντεργατικά νομοσχέδια στις εργασιακές σχέσεις και να πείθουν τους εργαζόμενους να απεγκλωβίζονται από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να προετοιμάζουν την αντίστασή τους.

Αναφερόμενος στη δράση της ΕΠ το προηγούμενο διάστημα ο Σπ. Στριφτάρης την έκρινε θετική και μίλησε για την ανάγκη παραπέρα ανόδου της δουλιάς της, έτσι ώστε "τα μέλη της, να βουτηχτούν στη βάση του Κόμματος". Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση του Κόμματος και ιδιαίτερα της ΚΝΕ, στην ιδεολογικοπολιτική δουλιά και την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ρ". Πρόσθεσε πως όλα τα μέλη και στελέχη θα πρέπει να γίνουν φορείς και προπαγανδιστές των αποφάσεων και να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε στην επόμενη Συνδιάσκεψη να είναι σε θέση να λένε: "Κάναμε όσα μπορούσαμε".

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Στην πρώτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιοχής εξέλεξε γραμματέα της τον Κώστα Μπάτσικα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ