Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βήμα στην αλληλοκατανόηση των λαών μας

- Το Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ οργανώνει την "7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης" με φιλειρηνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χίο, με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Τι στόχους επιδιώκει αυτή η εκδήλωση της ΚΝΕ;

- Θα έλεγα πως οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της Χίου και των άλλων νησιών του Αιγαίου σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων. Κι αυτό αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια που έρχεται να δείξει στους Τούρκους και τους Ελληνες κατοίκους ότι ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετεί τους λαούς είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών, σχέσεων συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντίθετα μας ενώνουν ο πολιτισμός μας και τα κοινά συμφέροντά μας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εκδηλώσεις αναπτύσσονται στην περιοχή την ώρα που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να καλλιεργήσουν εχθρότητα και κλίμα έντασης ανάμεσα στους δύο λαούς και ετοιμάζονται για νέες πολεμικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια.

- Πώς αντιμετωπίζει ο χιώτικος, αλλά και ο γειτονικός λαός της Τουρκίας, τις εκδηλώσεις αυτές;

- Οι εκδηλώσεις αυτές, που έχουν συγκεκριμένο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, γίνονται όχι μόνο αποδεκτές από τους δύο λαούς, αλλά εξελίσσονται σε σημαντικό στοιχείο για την αλληλογνωριμία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Γι' αυτό και ο χιώτικος λαός, όπως και οι κάτοικοι των άλλων νησιών τις έχουν αγκαλιάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκδηλώσεις αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία, αφού πλείστοι φορείς από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς, οι Σύλλογοι Γυναικών Χίου - Σάμου - Λέσβου και άλλοι μαζικοί φορείς συμμετέχουν ενεργά μαζί με χιλιάδες Ελληνες και Τούρκους. Υπενθυμίζω ότι, πέρσι, πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση στη Σάμο και επίκειται δεύτερη στην Τουρκία, φέτος το Σεπτέμβρη. Οι "Δημοσιογράφοι για την ειρήνη" πραγματοποίησαν, επίσης, δύο εκδηλώσεις στη Σμύρνη και τη Χίο, όπου έγιναν κοινοί αθλητικοί αγώνες στη Χίο και το Τσεσμέ με τη συμμετοχή και εθνικών ομάδων μπάσκετ παιδιών με ειδικές ανάγκες των δύο χωρών. Ακόμα παρουσιάστηκαν χορευτικά συγκροτήματα με εκατοντάδες παιδιά που ήρθαν από την Τουρκία. Αυτά όλα δείχνουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αρμονικής συμβίωσης που αναπτύσσεται στους δύο λαούς μέσα απ' αυτές τις εκδηλώσεις.

- Ποια προοπτική ξανοίγεται μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές για το μέλλον;

- Η προοπτική είναι ασφαλώς πολύ καλύτερη. Οχι μόνον με τη συνέχιση και διεύρυνση των κοινών εκδηλώσεων στα νησιά μας και στην Τουρκία, όπως είναι αυτονόητο. Αλλά κυρίως, γιατί μέσα απ' αυτές τις εκδηλώσεις οι δυο λαοί μας θα προωθήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, κάτι που αποτελεί "ασπίδα" στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να καλλιεργήσουν το μίσος και την έχθρα. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις οι λαοί μας κατανοούν πως κοινός εχθρός τους είναι οι ιμπεριαλιστές και όσοι υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ