Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεφόπληκτη πολιτική

Μόλις το θερμόμετρο άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου - φυσιολογική ασφαλώς θερμοκρασία για την εποχή - η ζωή στην Αθήνα έγινε αφόρητη. Το νέφος έδειξε απειλητικά τα δόντια του, μονάδες της ΔΕΗ έπαθαν μπλακ άουτ, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν την άγουσα για τα νοσοκομεία... Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι και δυστυχώς για τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής δεν είναι πλέον φάρσα: Ισοδυναμεί με έγκλημα εκ προμελέτης. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε μια πλήρως ανοχύρωτη πόλη, που πότε πνίγεται και πότε καίγεται με την παραμικρή αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Είναι αυτές, που έχουν μεταβάλει τους κατοίκους της πρωτεύουσας περίπου σε πειραματόζωα, έρμαια της αδιάκοπης ρύπανσης.

Εδώ και χρόνια, επιδημιολογικές και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το νέφος σκοτώνει ή τουλάχιστον δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των ανθρώπων, που βρίσκονται εκτεθειμένοι σ' αυτό. Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό οι 2.000 νεκροί του 1987 - '88, όταν έπληξε την πρωτεύουσα το φονικό δίδυμο νέφους και καύσωνα. Η μόνη, όμως, που τα ξεχνάει όλα αυτά, που κωφεύει και πλέει σε πελάγη πλήρους αδιαφορίας, είναι η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος το μόνο που ξέρει είναι να αναλίσκεται σε ανέξοδες εξαγγελίες, σαν αυτή του περιβόητου πλέον πακέτου "Αττική SOS". Και ακόμη χειρότερα. Αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος της Αττικής, παίρνουν μέτρα για την περαιτέρω καταστροφή της. Μέτρα που εξυπηρετούν μόνο τους βιομηχάνους, τους οικονομικά ισχυρούς και τα εκδοτικοεργολαβικά συμφέροντα.

Για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών, προγράφουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Με εντολή των συμφερόντων αυτών, μεθοδεύουν την κατάργηση του ΠΔ 84/84, ώστε να μην υπάρχει και το ελάχιστο εμπόδιο στην ασυδοσία της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Αττική. Για χάρη των κερδοσκόπων της γης και των μεγαλοκαταπατητών, έχουν αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών τα δάση και ετοιμάζονται οι καταστροφικές τροποποιήσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Σε όφελος του κυκλώματος εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου και των πετρελαιοειδών, έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι μαζικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση έφτασε, μάλιστα, σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας, ώστε, κατά τη χτεσινή μέρα που το Λεκανοπέδιο πνιγόταν από το νέφος και τη ζέστη, να στείλει τα ΜΑΤ για να προστατεύσουν τους εργολάβους που θέλουν να κόψουν εκατοντάδες δέντρα στον Υμηττό και να συλλάβουν τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν, προσπαθώντας να διατηρήσουν την τελευταία ικμάδα της ανάσας τους!

Αυτή η πολιτική βλάπτει σοβαρά την υγεία. Είναι καιρός όλοι να το καταλάβουν. Γιατί και το νέφος - η προστασία του περιβάλλοντος, γενικά - είναι ένα πρόβλημα κατ' εξοχήν πολιτικό. Και για να βρεθεί η λύση στο Γόρδιο αυτό Δεσμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, απαιτείται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική, διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της ελεύθερης αγοράς, που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Κι αυτή, η άλλη πολιτική, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τη συντονισμένη πάλη, όλων όσοι δε θέλουν να πεθάνουν σαν σκυλιά στην τσιμεντούπολη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ