Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάρτε το πίσω!

Διογκώνεται το κύμα αντίδρασης στο νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Απλώνεται το κύμα αντίδρασης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την "(απο)ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων", με το οποίο τινάζονται στον αέρα οι θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ολοένα και περισσότερα συνδικάτα απαιτούν την απόσυρση του τερατουργήματος και από τις ανώτερες οργανώσεις να οργανώσουν και να συντονίσουν τους αγώνες των εργαζομένων για το σκοπό αυτό. Και ενώ η απαίτηση αυτή παίρνει καθολικό χαρακτήρα, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία και θα συζητήσει τη στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι στο νομοσχέδιο. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας, η οποία έκανε λόγο για "θετικές εξελίξεις στο νομοσχέδιο" (!) και αναφερόταν απλώς σε ορισμένα... "σημεία διαφωνίας".

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η οποία ήδη έχει αντιδράσει και έμπρακτα στο νομοσχέδιο, με διάβημα στο υπουργείο Εργασίας και πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, καλεί σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Ιούλη, 7μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων,με στόχο την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ταυτόχρονα δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και κατέθεσε στη Βουλή τον "νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που θέλει να μετατρέψει τους δημόσιους υπάλληλους σε υπάκουα γρανάζια μιας δημόσιας διοίκησης που θα υπηρετεί τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά σαν το χειρότερο που έχει κατατεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με το οποίο καταργούνται δικαιώματα που με σκληρούς αγώνες έχει κατακτήσει η εργατική τάξη. Επίσης, τονίζει ότι αποτελεί πρόκληση η πρώτη τοποθέτηση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το νομοσχέδιο και τονκώδικα και ότι η τοποθέτησή τους αυτή συνιστά ταύτιση με τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Σύσκεψη και στον Πειραιά

Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιείται σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Μετάλλου και Οικοδόμων Πειραιά και της ναυτεργατικής οργάνωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων στον Πειραιά, για να αποκρούσουν την επιχειρούμενη επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

Καταγγέλλουν και προειδοποιούν

Το νομοσχέδιο καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και ζητά την απόσυρσή του. Καλεί τη ΓΣΕΕ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησης με τη συμμετοχή των σωματείων - μελών του ΠΕΚ και να πραγματοποιήσει περιοδείες, συνελεύσεις σε χώρους δουλιάς.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, με το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση να καθιερώσει τον εργασιακό μεσαίωνα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολυεθνικών, ζητά με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Απαράδεκτο και προκλητικό χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο σε ανακοίνωσή της, ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει τη λογική της συναίνεσης και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.

Το Σωματείο Εργαζομένων "Χαλυβουργικής" απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τη ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει σε κανέναν... διάλογο γι' αυτό, αλλά να οργανώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την απόσυρσή του. Το αντεργατικό νομοσχέδιο καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου, σημειώνοντας πως "θα τρίζουν τα κόκαλα όσων έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτά που η κυβέρνηση καταργεί". Σε ανάλογη ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής απαιτεί από την κυβέρνηση "να πάρει πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο και να μην επιχειρήσει την ψήφισή του και μάλιστα το κατακαλόκαιρο".

Νομοσχέδιο - έκτρωμα χαρακτηρίζει η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,τονίζοντας ότι ισοδυναμεί με πλήρη ισοπέδωση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ "που με τη στάση τους προετοίμασαν το έδαφος γι' αυτές τις εξελίξεις" και καλούν τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική σε κοινό μέτωπο αγώνα.

- Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Λήμνου της ΕΣΑΚ καλεί σε αγώνα για την απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου, που, όπως επισημαίνει: Καταργεί το 8ωρο - 7ωρο, επαναφέροντας τις συνθήκες εργασίας του περασμένου αιώνα. Γενικεύει την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και το χτύπημα των σωματείων, με τη γενίκευση των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" και τις ατομικές συμβάσεις με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Συμβάλλει στη διάλυση του ΟΑΕΔ με την ίδρυση ιδιωτικών γραφείων εργασίας.

- Τη "γενικευμένη επίθεση" ενάντια στους εργαζόμενους που προωθείται με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση και απαιτεί να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. Η παράταξη σημειώνει πως με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται και επεκτείνεται η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και επισημαίνει:"Αυτό δυστυχώς γίνεται με τη σφραγίδα του "κοινωνικού συμφώνου"...".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αντεργατικά μέτρα δε θα περάσουν(3/12/2000)
Στη μάχη της πανεργατικής απεργίας(17/7/1998)
Κινητοποιούνται τα σωματεία(7/7/1998)
Κρίσιμη ολομέλεια της ΓΣΕΕ σήμερα(1/7/1998)
Σε σύσκεψη τα σωματεία του Πειραιά(27/6/1998)
Μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου(25/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org