Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιούνται τα σωματεία

Καμπάνια ενημέρωσης, δημιουργία επιτροπών υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων στις συνοικίες και άλλες πρωτοβουλίες συντονισμού και δράσης, αποφασίστηκαν χτες στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αίτημα αιχμής την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας,όπου συμμετείχαν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: Να απαιτηθεί η συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Να γίνει καμπάνια ενημέρωσης σ' όλους τους χώρους εργασίας και να πραγματοποιηθούν πικετοφορίες στις γειτονιές. Να δημιουργηθούν σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας, Επιτροπές Υπεράσπισης Εργατικών Δικαιωμάτων,με τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων. Συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΕΚΑ τηνΠέμπτη 16 Ιούλη.Συμμετοχή στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη,προβάλλοντας σαν κύριο αίτημα την απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση κινητοποιήσεων τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα έχουν βασικό στόχο την υπεράσπιση του 8ωρου, τη διατήρηση και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πλήρη απασχόληση με 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών.

Η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, στην εισηγητική της ομιλία, τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στοχεύει στην αύξηση των κερδών του και στην αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι αυτό το νομοθετικό τερατούργημα είναι προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου" και του "Συμφώνου εμπιστοσύνης προς το 2000" και κατάγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο", συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου. Επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και για τη μέχρι τώρα στάση της, που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο γενικά θετικό, αλλά και για τη συστράτευσή της ώστε να περάσει ανώδυνα η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση του ΕΚΑ για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου και σημείωσε πως "ελπίζουμε το ΕΚΑ να παίρνει συχνά τέτοιες αποφάσεις". Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της Συντονιστικής Επιτροπής: "Χρειαζόμαστε μια Συντονιστική Επιτροπή με μόνιμα χαρακτηριστικά, που θα απλώνεται στα προβλήματα της εργατικής τάξης και στην οποία θέση θα έχουν όλοι όσοι έχουν διάθεση να αντισταθούν σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική".

Την ανάγκη για απόσυρση του νομοσχεδίου τόνισαν και όσοι άλλοι συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ειδικότερη αναφορά για τις συνέπειες του κώδικα έγινε από τον Π. Γρατσάνη,μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τον χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό, που στόχο έχει να φέρει τους δημοσίους υπαλλήλους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα πολλά χρόνια πίσω.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ