Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Θερμό καλοκαίρι" για τη ΛΑΡΚΟ

Για πρώτη φορά η υφυπουργός Ανάπτυξης μίλησε χτες για μείωση κατά 200 των θέσεων εργασίας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιχείρηση, ακόμα και το κλείσιμό της! Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων έξω απο το υπουργείο Ανάπτυξης

Με "θερμό καλοκαίρι" όσον αφορά τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ,προειδοποίησε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,κατά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία των επιχειρησιακών σωματείων, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της επιχείρησης, ακόμα και αυτό του κλεισίματος! Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν δυναμική συγκέντρωση - στα πλαίσια 24ωρης απεργίας σε όλη την επιχείρηση - έξω απ'το υπουργείο, απαιτώντας να παραμείνει η εταιρία στο Δημόσιο και να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξή της.

Η υφυπουργός απέρριψε ασυζητητί όλες τις προτάσεις των εργαζομένων και επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση μέσω της αναζήτησης "στρατηγικού επενδυτή" για τη ΛΑΡΚΟ. Ανέφερε ότι μέχρι τις 20 Ιούλη η ΕΤΕΒΑ και η ολλανδική εταιρία ING Barings,που έχoυν αναλάβει την αναζήτηση "επενδυτή", θα παραδώσουν το πόρισμά τους, ωστόσο σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν... επενδυτή. Εκανε λόγο για δύσκολη περίοδο, λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του νικελίου και σημείωσε πως πρέπει να αναμένουν "θερμό καλοκαίρι" και εξελίξεις για την ΛΑΡΚΟ! Θρασύτατα απαίτησε απ'τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 200 άτομα, σε σύνολο 1.400,ανακοινώνοντας την εφαρμογή προγράμματος "οικοιοθελών" αποχωρήσεων, που θα γίνουν μετά από επιλογή της διοίκησης της εταιρίας. Επίσης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει απαρέγκλιτα το "πακέτο" αντεργατικών μέτρων, που αφορά πάγωμα μισθών, περικοπή του πριμ παραγωγικότητας και άλλων παροχών, ακόμα και περικοπές στα μέτρα προστασίας (άρβυλα, κράνη, γάλα κ.ά.).

Ο πρόεδρος του σωματείου Λάρυμνας Γ. Θεοδώρου,μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε αρνητικές τις προτάσεις της υφυπουργού, οι οποίες δε δίνουν λύση για την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρίας και σημείωσε πως θα γίνει κοινή σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση, για να αποφασιστούν τα παραπέρα βήματά τους.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας και Εύβοιας και των Κοινοτήτων Λάρυμνας και Μαρτίνου.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υφυπουργού ο Γ. Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λάρυμνας, μας δήλωσε: "Η στάση της Α. Διαμαντοπούλου ήταν προκλητική και απαράδεκτη. Οι προτάσεις της κυβέρνησης δε λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν σε απαξίωση την εταιρία για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε ανεργία, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία και οι οποίες πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η απόφαση για μείωση των θέσεων εργασίας κατά 200, με επιλογή, είναι αναγκαστικού και φασιστικού χαρακτήρα. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται συνέχιση των κινητοποιήσεων, συντονισμός με άλλους εργαζόμενους για να χτυπηθεί αυτή η αντεργατική πολιτική. Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι απαιτούνται και πολιτικές αλλαγές".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org