Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κρίσιμη ολομέλεια της ΓΣΕΕ σήμερα

Συνολική απόρριψη του τερατουργήματος και συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, θα απαιτήσει η ΕΣΑΚ. Το ίδιο αίτημα προβάλλεται από ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Εν μέσω των εντεινόμενων αντιδράσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, ενάντια στο αντεργατικό αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, για να καθορίσει τη στάση της.

Δυναμική, αποφασιστική αναμέτρηση με την κυβέρνηση, στη βάση της συνολικής αντίθεσης, με το νομοθετικό τερατούργημα και με στόχο την απόσυρσή του, θα ζητήσουν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ,καταθέτοντας συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Στην κατεύθυνση της συνολικής απόρριψης του νομοσχεδίου, κινείται και η "Αυτόνομη Παρέμβαση",σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί βάση για συζήτηση των συνδικάτων με την κυβέρνηση. Ανάλογες τοποθετήσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου έχουν κάνει και στελέχη της ΠΑΣΚΕ,σημειώνοντας την ανάγκη να οργανώσει η ΓΣΕΕ τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, όμως μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί ακόμα η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη σημερινή κρίσιμη Ολομέλεια. Στην κατεύθυνση της αποδοχής ουσιαστικά του τερατουργήματος, το οποίο, εκτός των άλλων, φιλοδοξεί να διαλύσει και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, κινείται η ηγετική "εκσυγχρονιστική" ομάδα της ΠΑΣΚΕ,η οποία αναζητεί άλλοθι, αναφερόμενη σε ορισμένα... σημεία "διαφωνίας", όπως π.χ. η ύπαρξη πλαφόν στη μερική απασχόληση! Πάντως, η κυβερνητική παράταξη συνεδρίαζε χτες μέχρι αργά το βράδυ, για να καταλήξει στη συγκεκριμένη πρόταση που θα κατεβάσει στη σημερινή Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Σε σημεία εμφανίζεται να διαφωνεί και η ΔΑΚΕ,με διαβαθμίσεις στις γραμμές της σε ό,τι αφορά το βαθμό αποδοχής ή το βαθμό απόρριψης. Η επίσημη θέση της παράταξης, όπως διαμορφώθηκε στο συνέδριό της την περασμένη Κυριακή στο θέμα αυτό είναι: "Είμαστε αντίθετοι στην πλήρη ελαστικοποίηση, λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση του οχτάωρου (με διευθυντικό δικαίωμα), ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη μερική απασχόληση, ΟΧΙ στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων"...

Κινητοποιούνται τα σωματεία στον Πειραιά

Την οργάνωση πανεργατικής Παμπειραϊκής συγκέντρωσης την ερχόμενη Τρίτη στις 7μ.μ. στην πλατεία Κοραή, αποφάσισαν χτες το βράδυ σε κοινή τους σύσκεψη πολλά εργατικά σωματεία του Πειραιά, σαν πρώτη αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο, που σαρώνει τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Αποφασίστηκε, επίσης, πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλιάς για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, καθώς και διάβημα στη ΓΣΕΕ σήμερα, όπου θα μεταφερθεί η απαίτηση των σωματείων και των εργαζομένων του Πειραιά για οργάνωση και συντονισμό των αγώνων, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκαν από τους ομιλητές οι ολέθριες συνέπειες, που θα έχει η ψήφιση και η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στο ωράριο εργασίας, στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στην ασφάλιση και στην ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

- Πλατιά σύσκεψη καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Ιούλη, στις 7μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, με στόχο την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Δυναμική αντίδραση ζητά η "Εργατική Ενότητα" στο ΕΚΘ

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΚΘ,προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος αντίδρασης των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ζητά η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,με πρότασή της, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ.

Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,μιλώντας στη συνεδρίαση της ΕΕ, το αγωνιστικό πρόγραμμα που θα προταθεί στην Ολομέλεια της Οργάνωσης θα προβλέπει 24ωρη απεργία και κλιμάκωση για 48ωρη. Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται επειγόντως να συγκληθεί το Συντονιστικό των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης,προκειμένου να αποφασιστεί σειρά κινητοποιήσεων κατά του νομοθετικού τερατουργήματος της κυβέρνησης, να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και αποκλεισμός των εισόδων της πόλης.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΘ, ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις σωστές πάνω στην ουσία του αντεργατικού νομοσχεδίου, στο "διά ταύτα" προτάθηκε αντί κινητοποιήσεων, η αποστολή επιστολής στη ΓΣΣΕ, στην οποία θα κατατίθεται η διαφωνία του ΕΚΘ με το νομοσχέδιο και θα ζητείται η αντίδραση της Συνομοσπονδίας.

Δικαιολογώντας τη στάση της παράταξής του ο Ν. Γιαννόπουλος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΣΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, είπε ότι "δε θα κάνουμε κινητοποιήσεις για να φαίνεται αγωνιστική πρωτοπορία μία παράταξη" (!), εννοώντας την ΕΣΑΚ. Επίσης, το στέλεχος της ΔΑΚΕ, Χ. Ανδρεάδης,,δήλωσε ότι ο κόσμος δεν ακολουθεί στις κινητοποιήσεις (!) και πως "πρέπει να σεβόμαστε την ιεραρχία του συνδικαλιστικού κινήματος, αφήνοντας στη ΓΣΕΕ να αποφασίσει τον τρόπο αντίδρασης στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο"...

Τελικά, με απόφαση της πλειοψηφίας, προτείνεται σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΣΕ στην κατεύθυνση της διαφωνίας, με το νομοσχέδιο και ζητείται από την κυβέρνηση να συζητήσει ξανά από μηδενική βάση για την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου...

Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό

Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου αποφάσισε να ταχθεί κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα επισιτιστικά - τουριστικά επαγγέλματα,εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό, στον κύριο όγκο του, πλήττει τα βασικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων στα εποχιακά επαγγέλματα. Εξουσιοδότησε, επίσης, την ΕΕ της Οργάνωσης για την κήρυξη κινητοποιήσεων.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ τόνισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολό του τινάζει στον αέρα το οχτάωρο και γενικά το συμβατικό ωράριο εργασίας, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύει συνολικά τις εργατικές κατακτήσεις, υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη και την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος. Κατέθεσαν, επίσης, προτάσεις για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, την κήρυξη 24ωρης απεργίας μέχρι τις 20 Ιούλη και την κλιμάκωση των αγώνων ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης.

- "Βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων", χαρακτηρίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και τονίζει ότι "η εργατική τάξη, οι ταξικές δυνάμεις δε θα επιτρέψουν το πισωγύρισμα στον Μεσαίωνα".

- Σε ανάλογη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το αντεργατικό κατασκεύασμα. Καλεί, επίσης, όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν συντονίζοντας τον αγώνα τους και τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να το καταγγείλουν και "να το επιστρέψουν ως απαράδεκτο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ