Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση για το εργοστάσιο ΑΤΤΑΛΟΣ

Για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΑΤΤΑΛΟΣ στο Πικέρμι Αττικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως: Απασχολείται μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων αλλοδαπών. Σε εργαζόμενους που κάνουν συγκεκριμένη δουλιά, δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητά τους. Δεν εφαρμόζεται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς και το ίδιο απαράδεκτη είναι και η έλλειψη χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και χώρου εστίασης. Δεν υπάρχει κατάσταση προσωπικού θεωρημένη απ' την Επιθεώρηση Εργασίας, τουλάχιστον αναρτημένη σε εμφανές σημείο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παράνομη υπερωριακή απασχόληση και η οποία δεν πληρώνεται όπως ορίζει η νομοθεσία. Γίνεται παράνομη παρακράτηση 2.500 - 3.000 δρχ. το μήνα για τη μεταφορά των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Υπογραμμίζει πως αποκορύφωμα των παραπάνω ήταν η επιβολή προστίμου 10.000 δρχ. σε εργαζόμενους που απουσίασαν την 1η Ιούνη και η απόλυση πέντε που διαμαρτυρήθηκαν για το πρόστιμο. Σημειώνει πως, παρά τις προσπάθειες του Συνδικάτου για τριμερή συνάντηση με εργοδότη και Επιθεώρηση Εργασίας, δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η Επιθεώρηση αρνήθηκε να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Σημειώνοντας ο βουλευτής πως αυτή η κατάσταση στο εργοστάσιο και γενικότερα, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιτρέπει στους διάφορους εργοδότες την ασυδοσία, ρωτά τους υπουργούς: Ποια μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη κατάσταση και η παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πώς λειτουργεί σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας στο Κορωπί και γιατί δεν έκανε τον έλεγχο στην επιχείρηση, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org