Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμονή στη συγκάλυψη του ρόλου του "Νηογνώμονα"

Ακόμα και στη Βουλή αρνείται να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, που του τέθηκαν από βουλευτές του ΚΚΕ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Την προστασία της επικίνδυνης, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα πλοία, ιδιωτικής εταιρίας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ",έχει αναλάβει εργολαβικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύεται και από την άρνηση του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη να απαντήσει σε όλες τις συγκεκριμένες Ερωτήσεις που του τέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Νίκο Γκατζή,όσο και στην κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων!

Με αφορμή την απόφαση, που εξέδωσε στις 31 Μάρτη, η αρμόδια για τους Νηογνώμονες Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σύμφωνα με την οποία ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" κρίθηκε ως αναρμόδιος να ελέγχει πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες, εκτός από αυτά που φέρουν την ελληνική, επειδή δεν πληρεί τα απαιτούμενα κριτήρια - οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν, στις 13 Μάη, στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό, από τον οποίο ζητούσαν και την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων.

Οι δύο βουλευτές ρωτούσαν: Αν η ιδιωτική εταιρία εξαπάτησε τις υπηρεσίες του υπουργείου. Γιατί ο υπουργός μετά την απόφαση της Επιτροπής, αντί να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, έκανε αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθούν τα περιθώρια στον ΕΝ να προσαρμοστεί (οι βουλευτές ζήτησαν και την κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας). Γιατί δεν ελέγχθηκε η εταιρία την πρώτη διετία από την αναγνώρισή της, όπως έπρεπε. Γιατί ο υπουργός είχε απαντήσει ανακριβώς σε ανάλογες ερωτήσεις και άλλα.

Ο υπουργός, απαντώντας, άφησε εκτεθειμένη τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΔΕΕΠ), σημειώνοντας ότι η ΔΕΕΠ συγκρότησε την αρμόδια επιτροπή που διενήργησε τον έλεγχο στον "Ελληνικό Νηογνώμονα", η οποία "με το από 23/3/96 πρακτικό της διαπίστωσε τη συμμόρφωση του ΕΝ με τα κριτήρια της ανωτέρω οδηγίας και εισηγήθηκε την αναγνώρισή του από τη χώρα μας". Επιπλέον δεν απάντησε για ποιο λόγο δε διέταξε ΕΔΕ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν κατέθεσε την αλληλογραφία του ΥΕΝ από και προς τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία το υπουργείο "παζάρευε" να δοθεί στον ΕΝ το χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού, σημείωσε: "Ο υπουργός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος, συνεχίζοντας να καλύπτει την ιδιωτική αυτή εταιρία. Δεν απάντησε εκ συστήματος σε όλα τα ερωτήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, ο Σεραφείμ Μπουρλιάσκος, που υπηρετούσε στη ΔΕΕΠ σε υψηλή θέση κατά την περίοδο του ελέγχου του "Ελληνικού Νηογνώμονα", σήμερα, που είναι συνταξιούχος, εργάζεται σε διευθυντική θέση στον "Ελληνικό Νηογνώμονα". Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα κατάργησης της εφοπλιστικής ασυδοσίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηταν σάπιο (2000-12-07 00:00:00.0)
Η λαϊκή κατακραυγή ξήλωσε γαλόνια (2000-10-05 00:00:00.0)
Ηταν έγκλημα! (1998-10-08 00:00:00.0)
Κάλυψη Σουμάκη στο φονικό δίδυμο! (1998-07-23 00:00:00.0)
Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση! (1998-01-23 00:00:00.0)
Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" ήξερε... (1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ