Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Διαφωνίες" μετά διαλόγου
  • Η Αθήνα ετοιμάζει σήμερα την απάντηση στα πέντε σημεία της πρότασης Τζεμ
  • Διάλογος για ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ

Κάτω από το πέπλο του ΝΑΤΟ, Αθήνα και Αγκυρα με άκρα μυστικότητα συνεχίζουν τις "παραγωγικές" συνομιλίες τους για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών "ξιφουλκούν", επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις, οι οποίες περιγράφουν ένα αδιέξοδο δίχως μεγάλη σημασία, καθώς η ουσιαστική "ανταλλαγή" απόψεων γίνεται αλλού.

Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις τελευταίες διατυπώσεις της ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία η Αθήνα θα απαντήσει στην πρόσφατη πρόταση πέντε σημείων του Ι. Τζεμ, λαμβάνοντας υπόψη και τη χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο τη Συμφωνία της Μαδρίτης.

"Η διατήρηση του υφιστάμενου εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, έχει μεγάλη σημασία από πλευράς τήρησης της διακήρυξης της Μαδρίτης". Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, επίσης, η πρόταση που διατύπωσε στις 12 του Φλεβάρη η Τουρκία για την "επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο" και υπογραμμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει και τη "μετατροπή της Συμφωνίας της Μαδρίτης σε επίσημο έγγραφο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι "η Συμφωνία της Μαδρίτης φέρει ως υποχρέωση για τις δυο χώρες το σεβασμό προς τα ζωτικά συμφέροντα των δυο χωρών στο Αιγαίο και την αποφυγή μονομερών ενεργειών".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι "δίχως τη διατήρηση του υφιστάμενου εύρους των χωρικών υδάτων, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο".

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η Αγκυρα εμμέσως πλην σαφώς περιγράφει έναν άλλο τρόπο ειρηνικής αντιμετώπισης των διαφορών: Την (αμερικανική) επιδιαιτησία, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η Συμφωνία της Μαδρίτης.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Θ. Πάγκαλος, η Αθήνα θα απορρίψει, ως σύνολο, τις προτάσεις Τζεμ, καθώς θεωρείται πως περιγράφουν την πάγια επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας για εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα στην απάντησή της θα καταγράψει τη θέση σύμφωνα με την οποία το Δικαστήριο της Χάγης προσφέρει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που η Τουρκία θεωρεί "διαφορά".

Πίσω από το "αδιέξοδο" που καταγράφεται στις τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οι μεταξύ τους συνομιλίες φαίνεται να είναι εποικοδομητικές, καθώς πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες συνάντηση των πρέσβεων της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. κ. Σαβαϊδη και Οϊμέν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προτάσεις του γενικού γραμματέα για την Οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Μετά το τέλος της συνάντησης τόσο από νατοϊκής πλευράς όσο και από την πλευρά των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Πάντως, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας χαρακτήρισε θετικά ορισμένα σημεία των προτάσεων Σολάνα και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο και επιθυμεί να βρεθούν λύσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνημα από τη Νέα Υόρκη(2002-02-05 00:00:00.0)
Διάλογος για όλα πριν τη Χάγη(2002-01-29 00:00:00.0)
Ελληνικές ψευδαισθήσεις(2001-01-04 00:00:00.0)
Στρώνεται τραπέζι «διαλόγου»(2000-01-22 00:00:00.0)
Τουρκικές αιχμές κατά της Ελλάδας(1998-09-15 00:00:00.0)
"Διάλογος" με ρηματικές διακοινώσεις(1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ