Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τουρκικές αιχμές κατά της Ελλάδας

Οξύτατες αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, ο οποίος σε συνέντευξή του χτες σε τουρκική εφημερίδα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Γιενί Γκιουζέλ" υποστήριξε για το Κυπριακό πως "η συνομοσπονδία είναι μια μορφή ομοσπονδίας". Ο Τζεμ, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση της τουρκικής πλευράς περί συνομοσπονδίας στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι "οι παράμετροι που θέτει ο ΟΗΕ είναι ανοιχτοί προς συζήτηση. Σύμφωνα με μια άποψη, η συνομοσπονδία είναι μορφή ομοσπονδίας".

Αναφερόμενος, επίσης, στα θέματα του Αιγαίου, επανέλαβε την τουρκική πρόταση για εφ' όλης της ύλης διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας τον ισχυρισμό της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. "Πρόκειται, είπε ο Ι. Τζεμ, για νησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν έχει δοθεί με διεθνείς συμφωνίες σε κάποια χώρα".

Η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, απαντώντας στον Ι. Τζεμ, σημείωσε ότι "εμείς επιθυμούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή" και ότι "οι δηλώσεις του κ. Τζεμ αποτελούν αναμάσημα και επανάληψη των γνωστών τουρκικών θέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ