Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
"Δεν πάει άλλο"!

Μήνυμα αγανάκτησης για την πορεία της Ομοσπονδίας, η αποχώρηση της παράταξης από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

Αποχώρησαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Τραπεζών,από την προχτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,διαμαρτυρόμενοι για τη θεματολογία της συνεδρίασης, που σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, απασχολήθηκε με τον προγραμματισμό έργου των... γραμματειών της ΟΤΟΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών,επισημαίνει ότι το Γενικό Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε με την οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων στις τράπεζες. Δεν πήρε αποφάσεις που "να βάζουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών Μακεδονίας - Θράκης, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδας, Γενικής και Ιονικής".Δεν κατάγγειλε τους Κορεάτες ιδιοκτήτες της Τράπεζας Αθηνών και το υπουργείο Εργασίας για τη στάση του (ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας πρότεινε οι απολύσεις να μετατραπούν σε εθελούσιες εξόδους). Δεν απαιτεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, δεν έβγαλε συμπεράσματα από τη χαμηλή συμμετοχή στις πρόσφατες απεργίες για τις ΔΕΚΟ, δεν καταγγέλλει τη συλλογική σύμβαση. Ειδικότερα, η παράταξη τονίζει ότι "η ΕΣΑΚ Τραπεζών δεν μπορούσε να πάρει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη σχεδιαζόμενη μεθοδικά από το κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους συμμάχους του, πορεία ήττας και εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες".

Αναλύοντας τη μεθόδευση που καταγγέλλει, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΓΩΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ), ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ταυτίζονται στα ακόλουθα:

Επιμένουν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και εκλιπαρούν την κυβέρνηση για την από κοινού μελέτη προτάσεων για το πιστωτικό σύστημα. Ψάχνουν λύση στο ασφαλιστικό μέσα από επιτροπές και ημερίδες, με εισηγητές τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν, συνειδητά αποσπασματικά, τα ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων τραπεζών. Ζητούν "απροκάλυπτα" την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τον τζόγο (Χρηματιστήριο κ.ά.). Ζητούν την ίδρυση νοσοκομείου που θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η γνωστή τροπολογία για τις ΔΕΚΟ δεν αφορά τις τράπεζες και δεν κάνουν καμία αυτοκριτική "για το σαμποτάρισμα των απεργιακών κινητοποιήσεων"!

Η αποχώρηση της παράταξης από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, έγινε για να δοθεί το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι "δεν πάει άλλο".Η ΕΣΑΚ"καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν και αποφασιστικά να χτυπήσουν τις τακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών".

- Η ΟΤΟΕ ζήτησε από τη διοίκηση της Τράπεζας Αθηνών να προσέλθει σε διάλογο και να μη συνεχίσει τις απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ