Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και τρίτος νεκρός στη DIANA!

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες στο κάτεργο του Ζερίτη, 40χρονος ηλεκτρολόγος που δούλευε 12ωρα! Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε μετά τη φονική έκρηξη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δυο εργάτες! Αφαντο το πόρισμα. Κράτος εν κράτει ο Ζερίτης, με τις πλάτες της κυβέρνησης, εμπόδισε ακόμα και την Επιθεώρηση Εργασίας να μπει στο εργοστάσιο!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Και νέο θανατηφόρο ατύχημα, το τρίτο μέσα σ' ένα μήνα (! ), χτες στη Χαρτοποιία DIANA στην Ξάνθη! Την επιχείρηση, που σπάει όλα τα ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα και επιδοτείται αφειδώς από τις κυβερνήσεις για να συνεχίζει το "ανθρωποφάγο" έργο της χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν! Χτες το πρωί την ώρα της δουλιάς, σκοτώθηκε ο 40χρονος ηλεκτρολόγος - θερμαστής Μιχάλης Κασαπίδης, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών από τη Διομήδεια Ξάνθης. Ο άτυχος εργάτης ήταν προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρολόγων της επιχείρησης και το τελευταίο διάστημα δούλευε συνεχώς 12ωρα (! ), προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από το θάνατο των δύο συναδέλφων του πριν ένα μήνα στις 3 Γενάρη, όταν έγινε έκρηξη στο λέβητα του εργοστασίου. Ολα τα στοιχεία για το χτεσινό ατύχημα που ήρθαν στο φως, αναδεικνύουν και πάλι τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης, που στηρίζει την ασύδοτη δράση της.

Ο εργάτης, στα πλαίσια των υπερωριών που έκανε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, προχτές το βράδυ εργάστηκε υπερωριακά 6 ώρες. Εφυγε από το εργοστάσιο αργά το βράδυ και χτες στις 6 το πρωί έπιασε ξανά δουλιά. Στις 10.15 το πρωί, μόλις είχε επισκευάσει βλάβη σε γερανό της επιχείρησης. Κατεβαίνοντας από τη σκάλα, έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στους ιμάντες ηλεκτρικού μοτέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση για άλλη μια φορά παρέβη τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Πρώτον δεν είχε πάρει άδεια για υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων της και δεύτερο, οι ιμάντες του μοτέρ ήταν γυμνοί ενώ θα έπρεπε να είναι προστατευμένοι.

Η νέα τραγωδία ήρθε πριν ακόμη βγει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του προηγούμενου θανατηφόρου δυστυχήματος.Η σημαντική καθυστέρηση στην ανακοίνωση του πορίσματος γεννά πολλά ερωτηματικά και ενισχύει τις υπόνοιες για επιχειρούμενη συγκάλυψη ευθυνών.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι συνδικαλιστές της Ξάνθης είναι αμείλικτα: Γιατί δόθηκε άδεια λειτουργίας στην επιχείρηση, χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, μετά το προηγούμενο δυστύχημα; Γιατί απασχολούσε υπερωριακά χωρίς άδεια, τους εργαζόμενους των τεχνικών τμημάτων; Γιατί δεν επανδρώθηκε με Τεχνικό επιθεωρητή, η Επιθεώρηση Εργασίας του νομού; Γιατί δε δημιουργήθηκε ακόμη η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας;

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η νέα απαγόρευση εισόδου στο εργοστάσιο, τόσο στο κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας, που έσπευσαν για να διαπιστώσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος!

Μακάβριος ο απολογισμός

Η DIANA του κ. Ζερίτη, μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει πάρει επιδοτήσεις της τάξης των 7 δισ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Η τελευταία δόση, 2,200 δισ. αποδόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 1997. Αντίστοιχα από το 1988 ως και πέρσι, χρόνο με το χρόνο τα ατυχήματα αυξάνονταν και έφτασαν συνολικά τα 217.Τα περισσότερα αφορούν ακρωτηριασμούς. Μέσα στον τελευταίο όμως μήνα ο αριθμός αυτός ήρθε να συμπληρωθεί με τον θάνατο 3 εργαζομένων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ στο Νομό Ξάνθης, στην DIANA το διάστημα 1992 μέχρι και 1997 έγιναν 107 ατυχήματα από τα οποία τα 45 τα δύο τελευταία χρόνια.Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1996 από τα 255 ατυχήματα που έγιναν στις 90 και πλέον επιχειρήσεις σε όλο το νομό, τα 25 σημειώθηκαν στην DIANA.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία ο Δ. Βαρελτσίδης,μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σημείωσε: "Ο τραγικός αριθμός αποδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας και των εντεταλμένων οργάνων της στο νομό. Αποδεικνύει ότι η DIANA είναι ένα κάτεργο για τους εργαζόμενους και άγνωστο γιατί, ακόμη δεν έχει δεχτεί τις κυρώσεις που της πρέπουν. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την πλήρη απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την ασύδοτη και εγκληματική δράση των εργοδοτών που χρησιμοποιούν την εργατιά ως αναλώσιμο υλικό για τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων κερδών".

Η ΓΣΕΕ

Την "εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα", καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. "Είναι πλέον φανερό - τονίζεται - ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δε λειτουργούν και οι στοιχειώδεις διαδικασίες που προβλέπονται από την υγιεινή και ασφάλεια". Επίσης, η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι η εταιρία απαγόρευσε την είσοδο του προέδρου του ΕΚ Ξάνθης στο εργοστάσιο και απαιτεί την άμεση και καθοριστική επέμβαση της πολιτείας και της δικαιοσύνης.

Η ΕΣΑΚ

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει το νέο έγκλημα της εργοδοσίας και σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "την ευθύνη τη φέρει ακέραια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που καλύπτει ανοιχτά την εργοδοσία, που ακούει στο όνομα Ζερίτης". "Η κυβέρνηση - συνεχίζει - δίνει κάλυψη στην εργοδοσία για να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει, να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, τα ωράρια εργασίας, με ασύδοτες υπερωρίες και να υπερεντατικοποιεί την εργασία".

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν το νέο έγκλημα και τους υπεύθυνους, εργοδοσία - κυβέρνηση, μέσα από το δυνάμωμα της ενότητας και του αγώνα τους για την απόκρουση της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας και της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ