Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποινικοποιούν και τους αγώνες των μαθητών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου για τις αποβολές 26 μαθητών από τα ΤΕΛ Πυλαίας και Καλαμαριάς

Το θέμα της ποινικοποίησης και των μαθητικών αγώνων, αλλά και του σεβασμού των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, θέτουν, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου,με αφορμή την επιβολή ποινής "αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος" σε 17 μαθητές του ΤΕΛ Καλαμαριάς και άλλους 9 του ΤΕΛ Πυλαίας.

Αφορμή για την επιβολή της πολύ αυστηρής ποινής σε βάρος των μαθητών αποτέλεσαν οι φθορές και ζημιές που προκλήθηκαν στους υαλοπίνακες, λαμπτήρες, θρανία, καρέκλες κλπ. έπιπλα και περιουσιακά στοιχεία του Λυκείου, χωρίς, ωστόσο, να αποδειχτεί ότι αυτές έγιναν από τους μαθητές, που στις 21 και 22 Νοέμβρη πραγματοποίησαν την κατάληψη του λυκείου. Η πραγματική, όμως, αιτία - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι το χτύπημα και η κατάργηση των κινητοποιήσεων, ανεξάρτητα για ποιο λόγο και με ποια μορφή γίνονται κάθε φορά.

Η συγκεκριμένη κατάληψη έγινε ενάντια στον πρόσφατο νόμο για την παιδεία, που ψηφίστηκε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, καθώς και για τη μη υλοποίηση υπόσχεσης ότι θα παρθούν μέτρα για την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, που συχνά σημειώνονται γιατί το Λύκειο βρίσκεται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας.

Διαφωνώντας με την απόφαση, οι μαθητές αντέδρασαν με αποχή μιας μέρας από τα μαθήματά τους και το κλείσιμο του δρόμου, καθώς και την παραίτηση της πλειοψηφίας του 15μελούς που είχε εκλεγεί πριν από τρεις μέρες. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο ανατέθηκε η προστασία του σε ιδιωτική αστυνομία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  • Αν είναι ενήμερος για τα παραπάνω γεγονότα και αν προτίθεται να παρέμβει για την ανάκληση της άδικης και αντιδημοκρατικής απόφασης για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στους 26 μαθητές των ΤΕΛ Καλαμαριάς και Πυλαίας.
  • Αν προτίθεται να επανεξετάσει την τακτική του υπουργείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να είναι σεβαστά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των μαθητών και να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων τους.
  • Αν προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο με εγκύκλιό του στον καθορισμό ενιαίας ημερομηνίας για την εκλογή 5μελών και 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων στην αρχή της σχολικής χρονιάς ή θα επιμείνει στην τακτική ανάθεσης της διεξαγωγής των εκλογών στην καλή διάθεση του λυκειάρχη, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση, την απονεύρωση και, τελικά, τον εκφυλισμό κάθε προσπάθειας έκφρασης των διεκδικητικών διαθέσεων των μαθητών.
  • Εάν το υπουργείο είναι ενήμερο και συμφωνεί με την ανάθεση της φύλαξης του λυκείου σε ιδιωτική αστυνομία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ