Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Θυσία στο βωμό του κέρδους

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στην απόφαση του ΕΟΤ να δημιουργήσει γήπεδο γκολφ στον υδροβιότοπο της ΣΑΝΗ στη Χαλκιδική, αλλά και η αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη καταστροφή και δόμηση του δάσους της περιοχής, εκφράστηκαν μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινότητα Ν. Φώκαιας το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή επιστημόνων και φορέων.

Ο ΕΟΤ έχει παραχωρήσει 1.200 στρέμματα μέσα στην έκταση του υδροβιότοπου στις τουριστικές επιχειρήσεις "ΣΑΝΗ", για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ το οποίο θα εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια. Ο υδροβιότοπος λειτουργεί και ως ταμιευτήρας νερού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, λόγω της ανεξέλεγκτης άντλησης, έχει "στερέψει" και κινδυνεύουν με αφανισμό τα 123 είδη πουλιών ανάμεσα στα οποία είναι ο "Καλαμοκανάς" και η "Βαρβάρα", είδη προς εξαφάνιση σε εθνικό επίπεδο.

Οπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ν. Φώκαιας Θ. Καραδήμος, οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και δε θα καθοδηγείται αποκλειστικά από τη λογική του κέρδους κάποιου μεμονωμένου ιδιώτη, ανεξάρτητα μάλιστα από τα προβλήματα που προκαλεί".

Να επισημάνουμε πως οι αρμόδιες περιφερειακές δασικές υπηρεσίες δε συμφωνούν με τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και προτείνουν να παραμείνει ελώδης αυτή η περιοχή, αφού με την κατασκευή του θα δημιουργηθούν επιπτώσεις στο υδάτινο ισοζύγιο, οπτικές αλλοιώσεις του τοπίου, διακοπή της συνέχειας των οικοσυστημάτων κλπ.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με την κοινότητα Φώκαιας έχουν προσφύγει ήδη στο ΣτΕ για το γήπεδο γκολφ, ενώ το Πανελλήνιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την καταστροφή του δάσους της περιοχής.

Στην ημερίδα, ανάμεσα σε άλλους, μίλησε και ο Γ. Παπαγιάννης Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην οριοθέτηση των 11 υδροβιότοπων που προστατεύονται από τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ, υποκύπτοντας στα πελατειακά συμφέροντα. Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή την περίοδο, κρατούνται με τα δόντια ένα εκατομμύριο στρέμματα, που θέλουν να οικοδομήσουν διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής εξέφρασαν με μήνυμά τους ο δήμαρχος της Παλαιάς Φώκαιας της Μικράς Ασίας Νιχάτ Ντιρίμ και ο σύμβουλος του Δήμου Τσεσμέ Φαϊλάτ Μπελίογλου,σημειώνοντας πως ο λαός τους είναι στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και σε κάθε προσπάθειά τους θα είναι δίπλα τους για να έχουν όλοι, Τούρκοι και Ελληνες, καθαρό περιβάλλον στο Αιγαίο και στην ξηρά.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο αίτημα των κατοίκων να μην καταστραφεί ο υδροβιότοπος της περιοχής μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως "το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη, αλλά ενάντια σε δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν σε ληστρική εκμετάλλευση φυσικών πόρων του τόπου, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που αυτές μπορούν να επιφέρουν στο περιβάλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση - σημείωσε - αν λειτουργήσει το γήπεδο στη θέση του υδροβιότοπου ίσως μακροπρόθεσμα ολόκληρη η Κασσανδρεία στερηθεί το νερό". Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να στέκεται πλάι τους στον αγώνα που κάνουν για να μην υποταχθούν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων στα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ