Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αγώνες θα ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική

"Ο κρατικός προϋπολογισμός έρχεται να υπηρετήσει τους νόμους της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και είναι εκδήλωση βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό δεν υπαγορεύεται από το λαό μας, αλλά από τις εντολές ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και "Λευκής Βίβλου"". Τα παραπάνω, τόνισε η Ρ. Νικολαϊδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωση η ΟΛΜΕ, με θέμα τις εκπαιδευτικές δαπάνες, κατά την οποία παραβρέθηκαν και διατύπωσαν τη θέση τους εκπρόσωποι των κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ επισήμαναν την ανάγκη, για γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία με καλύτερα μορφωτικά αποτελέσματα και ουσιαστικά εφόδια στους νέους, για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ εξέφρασαν, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κλάδου για κατάργηση του νόμου 2525/97. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, από την πλευρά τους, πέρα από τη φραστική στήριξη προς τους, καθηγητές εξέφρασαν σε γενικές γραμμές διαφωνίες προς την εκπαιδευτική πολιτική, ενώ ειδικότερα στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων ΝΔ και ΣΥΝ κοινός τόπος ήταν η αναγωγή των προβλημάτων της εκπαιδευτικής πολιτικής σε έλλειψη... διακομματικών επιτροπών και ενημέρωσης, ενώ ιδιαίτερο βάρος έριξαν στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Σε αντίθεση με αυτή τη λογική της συναίνεσης που προωθούν τα άλλα κόμματα, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι "σε αυτές τις συνθήκες υποχρηματοδότησης, φτάνουν τα χρήματα του Β ΚΠΣ να γίνονται σύστημα εξαγοράς και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από την παράδοση κάθε δραστηριότητας σε ιδιώτες". Παράλληλα, τόνισε ότι "η σημερινή πολιτική προωθεί την ιδιωτικοποίηση σε όλο το πλάτος της εκπαίδευσης και ο ίδιος ο Νόμος 2525/97 θέτει ως βασικό στόχο της μεταρρύθμισηςτην ανταγωνιστικότητα". Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επίσης, μετέφερε το χαιρετισμό του Κόμματος στους αγώνες μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, τονίζοντας ότι οι αγώνες είναι αυτοί που θα τον ανατρέψουν.

Κλείνοντας την παρέμβασή της κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν στην επιτυχία την αυριανής πανεργατικής απεργίας, που αποτελεί όπως είπε "ενιαία αντίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό". Την ανάγκη για αύξηση των δαπανών επισήμαναν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ και η εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ. που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΔΟΕ.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο Λεων. Ριτζάκης τόνισε ότι "μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό αποδεικνύεται πόσο ψεύτικες και δημαγωγικές είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκπαίδευση ανοιχτών οριζόντων, εξαγγελίες που πρόβαλε για να καλύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Αρσένη" και προέβλεψε ότι οι γονείς θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίο το μέτωπο αντίστασης εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών(2000-04-01 00:00:00.0)
"Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας"(1999-01-26 00:00:00.0)
Το νέο σύστημα οξύνει τις αντιθέσεις(1998-09-10 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν την απεργία οι καθηγητές(1998-05-29 00:00:00.0)
Αντί για αγώνες... προσφυγή στο ΣτΕ(1998-03-10 00:00:00.0)
Οι πλειοψηφίες των ΔΣ μπλοκάρουν τους αγώνες(1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ