Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοιγμα του ΟΤΕ στη Μολδαβία

Στο στόχαστρο του ΟΤΕ μπαίνει και ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Μολδαβίας με τη χτεσινή απόφαση της διοίκησής του να προχωρήσει στη διεκδίκηση του 40% της επιχείρησης που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η αξία της εταιρίας εκτιμάται από 130 - 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η τηλεφωνική πυκνότητα είναι μόλις στο 13,7%. Διεκδικητής για την εξαγορά της MOLDTELECOM εμφανίζεται και η "France Telecom". Η εταιρία διαθέτει άδεια βασικής τηλεφωνίας, αστικής και υπεραστικής καθώς και παροχή μισθωμένων κυκλωμάτων. Επίσης της έχει εκχωρηθεί η άδεια των διεθνών επικοινωνιών με εξαίρεση την αναμετάδοση δεδομένων και υπηρεσιών VSAT.

Στις υποχρεώσεις του αναδόχου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η τηλεφωνική πυκνότητα στο 23% και η μετατριπή του υπάρχοντος δικτύου σε ψηφιακού κατά 25%, στο διάστημα των προσεχών τριών ετών. Επίσης η εγκατάσταση 400.000 τηλεφωνικών γραμμών μέχρι το 2001 και η εγκατάσταση δύο τουλάχιστον κοινόχρηστων τηλεφώνων ανά 1.500 κατοίκους. Το συνολικό επενδυτικό κόστος για τον ανάδοχο για την κάλυψη των υποχρεώσεων εκτιμάται στα 350 εκατομμύρια δολάρια. Για τη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου ο ΟΤΕ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης συνεταίρου, (έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της η Τράπεζα EBRD).

Πάντως και στην περίπτωση της MOLDTELECOM ο ΟΤΕ δεν κρύβει την πρόθεσή του για τη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την κερδοφορία του από τη μελλοντική υπεραξία της εταιρίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ντόπιων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, είτε ως προμηθευτών υλικού, είτε ως κατασκευαστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ