Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πήρε μια πρώτη γεύση...

...Στη χτεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, για τις πιέσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στη σύνοδο των "15"

Η Νομισματική Ενωση, η Διεύρυνση και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να αποτελέσουν τα θέματα στα οποία οι ηγέτες των δεκαπέντε χωρών - μελών της ΕΕ θα αναζητήσουν συμφωνία τις προσεχείς μέρες (Παρασκευή και Σάββατο), στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για το Λουξεμβούργο, έχει ήδη λάβει μια πρώτη ιδέα για τις πιέσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στη Σύνοδο, κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Θέμελης.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν δηλώσεις οι οποίες περιγράφουν, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο και το κλίμα τις επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε πως "στο Λουξεμβούργο θα αποφασιστεί η δημιουργία, ίσως, μιας Ευρωπαϊκής διάσκεψης" στην οποία θα λαμβάνει μέρος και η Τουρκία. Για το θέμα αυτό ο προεδρεύων της ΕΕ δήλωσε πως η προεδρία λαμβάνει υπόψη της τις ελληνικές αντιλήψεις, καθώς και τις προϋποθέσεις που τίθενται για να γίνει μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Εκτός από το θέμα της Διάσκεψης, αύριο στο Λουξεμβούργο οι "15" θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τη σχέση που θα διαμορφώσουν οι χώρες της Ενωσης που θα βρεθούν στη ζώνη του ΕΥΡΩ και αυτών που θα μείνουν έξω. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα η προεδρία επιθυμεί να συμβάλλει, ώστε να ριχτεί μια γέφυρα στο χάσμα που φαίνεται να χωρίζει τις χώρες. Αν η προεδρία αποτύχει σ' αυτή την προσπάθειά της οι χώρες εντός, ούτως ή άλλως θα συναντώνται άτυπα και κανείς δε θα μπορεί να τις εμποδίσει.

Ενα ακόμη σοβαρό θέμα, στο οποίο οι "15" θα αναζητήσουν συμφωνία, αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουν οι διαδικασίες διεύρυνσης με τις δέκα επιλέξιμες χώρες και την Κύπρο. Η θέση της Αθήνας είναι πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με όλες τις χώρες. Ωστόσο, οι ισχυροί εταίροι προβάλουν την "αρχή της διαφοροποίησης", δηλαδή υποστηρίζουν πως η Σλοβενία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, είναι καλύτερα προετοιμασμένες και πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα χωρών προς ένταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ