Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Πλήρης η υποταγή στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, για την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ακολουθεί την ίδια πολιτική με τη ΝΔ αλλά περηφανεύεται μάλιστα σήμερα ότι τα καταφέρνει καλύτερα από τη ΝΔ αφού μπορεί να περάσει όλα αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυπηρετούν την ντόπια και την ξένη ολιγαρχία χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς, με την "κοινωνική συναίνεση".

Τα παραπάνω υπογράμμισε προχτές το βράδυ στη Βουλή στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής στη συζήτηση για την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ.

Αυτήν την πολιτική, υπογράμμισε, την ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλες οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Γιατί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προβλέπονται μόνο τα τέσσερα κριτήρια που θέλουν να απομονώσουν ορισμένοι αλλά προβλέπονται και συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν: Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η λεηλασία δηλαδή της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου. Η καθιέρωση της "ελεύθερης αγοράς" και του ελεύθερου ανταγωνισμού δηλαδή η καθιέρωση της πλήρους ασυδοσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο σταθερότητας ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι με αυτό προβλέπεται η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας επ' αόριστον όχι μόνο για τις χώρες που δε θα συμμετέχουν εξ αρχής στην πρώτη ταχύτητα αλλά και γι' αυτές που θα πάρουν μέρος. Συγκεκριμένα είπε: "Και ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται σε θυσίες για να μην χάσουμε το τρένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύριο θα επιβάλλονται ακόμα πιο σκληρές θυσίες για να μην μας πετάξουν έξω - έτσι θα λένε - από την ΕΕ. Αυτό άλλωστε αναφέρει και στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού για το 1998 ότι δηλαδή η λιτότητα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Είναι λοιπόν ολοφάνερο τι επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και τον λαό μας η εμμονή σε αυτή την πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ με την υπογραφή και των δικών μας κυβερνήσεων.

Αποκρούοντας την υποκριτική κριτική του Κ. Σημίτη που είπε ότι δεν μπορεί η οικονομική και νομισματική πολιτική να καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε:

"Μα δεν πέρασαν περισσότερο από δεκαπέντε μέρες όταν με τις ψήφους του κυβερνητικού κόμματος αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταργήθηκε κάθε έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδας από τους εκπροσώπους του λαού εκχωρώντας όχι μόνο ένα από τα πιο βασικά και κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας στην ΕΕ αλλά στην ουσία παραδίνοντας ένα όπλο για τη χάραξη μιας εθνικά ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής στο όνομα βέβαια πάντα της δήθεν ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό αλλά βάζοντας στην ουσία στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις αποταμιεύσεις και τις οικονομίες του ελληνικού λαού που θα μπορεί αυτή να τις αξιοποιεί και να τις χρησιμοποιεί όπου ακριβώς θέλει και να τις κατευθύνει όπου ακριβώς συμφέρει βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο".

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι κατοχυρώνονται τα συμφέροντα της χώρας μας με τις ρυθμίσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Τα βήματα που γίνονται, στην πραγματικότητα θα έχουν σαν συνέπεια την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και των πιο αδύνατων χωρών οι οποίες θα εφαρμόζουν τις αποφάσεις και τις εντολές της Γερμανίας και των άλλων ισχυρών χωρών της Ευρώπης".

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γ. Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της διακυβερνητικής διάσκεψης του Αμστερνταμ έδωσε "μάχη για να αποκτήσει η ΕΕ περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο ενώ δημιουργήθηκαν μηχανισμοί καταπολέμησης του ρατσισμού και τυφλής ξενοφοβίας". Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η σύνοδος κορυφής για την απασχόληση "διαμόρφωσε μία νέα δυναμική για την από κοινού αντιμετώπιση της ανεργίας", την ίδια στιγμή που η κοροϊδία των ισχυρών για το θέμα της ανεργίας έγινε κάτι παραπάνω από φανερή στους λαούς της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ