Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το FIR Αθηνών εκτός ελληνικής αεράμυνας;

Τουρκικά μαχητικά έφθασαν μέχρι τον Θερμαϊκό, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας προωθεί την εφαρμογή της νέας δομής

Κινήσεις σε δύο μέτωπα σε... εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Από τη μια τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στο Αιγαίο μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος καλεί στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη όλους τους διοικητές των μονάδων της Α Στρατιάς, η οποία και θα αποτελέσει το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας με αντικείμενο την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας ήταν αποκαλυπτικός: "Εχει προχωρήσει, είπε, η σχετική μελέτη σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο. Ετσι, θα διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις νέες απαιτήσεις, είτε για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειάς της, είτε για τη δυνατότητά της να λάβει μέρος στη νέα συγκρότηση περιφερειακού θεσμού ασφάλειας, προς τον οποίο προσβλέπουν όλες οι χώρες της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής".

Τα τουρκικά μαχητικά, συνολικά 6 ζεύγη F - 16, χτες στις 9.30 π.μ. μπήκαν στο FIR Αθηνών περνώντας ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο. Σε μια πτήση διάρκειας 20 λεπτών διέσχισαν όλο το κεντρικό Αιγαίο, προσέγγισαν σε απόσταση 20 ν. μιλίων τις ακτές της Κασσάνδρας και έφθασαν μέχρι τα ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου, πετώντας πάντα εκτός ελληνικού εναέριου χώρου. Εννέα ελληνικά μαχητικά τύπου F - 16 και Μιράζ 2000 έσπευσαν προς αναγνώριση των τουρκικών χωρίς να κάνουν αναχαίτιση αλλά απλή παρακολούθηση.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλούν τα όσα είπε προχτές ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, στη διάρκεια ενημέρωσης των απόστρατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. "Ολα αυτά, είπε αναφερόμενος στην εφαρμογή της νέας δομής, δεν αφορούν το FIR Αθηνών, που δεν έχει καμία σχέση με τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε αναλάβει την υπεράσπιση του εθνικού μας χώρου, κάτι που δεν έχει σχέση με τις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες".

Ομως, όπως είναι γνωστό, το FIR Αθηνών, τυπικά δεν αποτελεί εθνικό χώρο, πρόκειται για τον διεθνή εναέριο χώρο, πέραν του εθνικού χώρου 10 ν. μιλίων, όπου η Ελλάδα ασκεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, το δικαίωμα ελέγχου των πτήσεων με τη χρήση και στρατιωτικών μέσων. Πάγια τακτική της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι να διεισδύει στο FIR Αθηνών αμφισβητώντας την ελληνική αρμοδιότητα χωρίς να καταθέτει σχέδια πτήσεων, με αποτέλεσμα να απογειώνονται ελληνικά για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Ερμηνεύοντας λοιπόν, τα όσα είπε ο Δ. Αποστολάκης, το FIR Αθηνών τίθεται εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων (βλ. αποστρατιωτικοποίηση) και η Ελλάδα περιορίζεται στην άσκηση μόνο του δικαιώματος "υπεράσπισης του εθνικού μας χώρου". Ομως, το "μήλον της Εριδος" ήταν πάντα ο διεθνής εναέριος χώρος, δηλαδή ο μη εθνικός χώρος του Αιγαίου, που, ωστόσο, υπάγεται στο FIR Αθηνών, καθώς περιβάλλεται από τον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών του αρχιπελάγους και μέσω αυτού διέρχονται οι γραμμές επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πτήσεις τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την Κω(2016-09-16 00:00:00.0)
Η βήμα βήμα εκχώρησή τους στους ευρωατλαντικούς(2006-06-04 00:00:00.0)
Είναι ΝΑΤΟικά τα αεροσκάφη μας...(2006-05-26 00:00:00.0)
Εγκατάλειψη του FIR και της άμυνας του Αιγαίου(2005-04-14 00:00:00.0)
Εκνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο(2005-03-24 00:00:00.0)
Παραβιάσεις με ΝΑΤΟική σφραγίδα(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ