Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Στην υπηρεσία του πολιτισμού της "αγοράς"

Αρχισε στην ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου

Αρχισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους πολιτιστικούς φορείς στην κατάρτιση του οποίου τους αγνόησε πλήρως ο υπουργός Πολιτισμού.

Ενδεικτικό της κατεύθυνσης του νομοσχεδίου, όπως τόνισε μιλώντας στησυνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,είναι και το γεγονός ότι δημιουργούνται 11 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ενώ ο ίδιος ο υπουργός διορίζει κατά τρόπο που προκαλεί και συμβούλια και επιτροπές και διευθυντές ενώ από την άλλη καταργεί Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εγκαταλείπεται ο πολιτισμός της υπαίθρου και επιδιώκεται να εξαφανιστεί ο λαϊκός πολιτισμός αφού η κυβέρνηση θέλει να εναρμονίσει την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας με όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με το νομοσχέδιο, τόνισε, προωθείται η αντίληψη αυτών που πιστεύουν στον πολιτισμό της "αγοράς" και των κυρίαρχων τάξεων και τα πολιτιστικά αγαθά αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα κέρδους.

Σχετικά με τους καλλιτέχνες ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τούς θέλει υποτακτικούς και γονυκλινείς ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι με το 0,28 που δίνεται, ποσοστό μάλιστα που προέρχεται από τον "τζόγο" του ΠΡΟΠΟ και του ΛΟΤΤΟ, δεν μπορεί να γίνει πραγματική πολιτιστική πολιτική.

Ενδεικτικό του "ενδιαφέροντος" που δείχνει η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες, είναι και το γεγονός ότι δεν κάνει τίποτα για την ανώτατη καλλιτεχνική παιδεία ενώ η ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος υπάρχει και για τα συνταξιοδοτικά των καλλιτεχνών.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δημιουργήσει καλλιτέχνες γονυκλινείς δε θα περάσει, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας ότι το Κόμμα παλεύει για να μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα, να εμπνέονται από τον λαό για τον λαό. Εκανε μάλιστα αναφορά στη χτεσινή συνέντευξη των φορέων του πολιτισμού οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική όπως θα κάνει και όλος ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ