Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
Μέθοδος έντασης της εκμετάλλευσης

Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί το μεγάλο κεφάλαιο σε παγκόσμια κλίμακα έχουν στόχο την εξασφάλιση κερδών στις συνθήκες κρίσης, πράγμα που σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια καθολική επίθεση. Το μεγάλο κεφάλαιο ξέρει ότι η υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων θα δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις, γι'αυτό ψάχνει συνεχώς τρόπους άμβλυνσής τους. Ενα από αυτά τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ).

Σκοπός τους η συγκάλυψη της εκμετάλλευσης

Τα ΤΣΑ έχουν τη μορφή προγραμμάτων δράσεων για την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο που δημιουργούνται βάσει κοινής συμφωνίας φορέων.

Αυτοί οι φορείς είναι:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, κοινωνικο-οικονομικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί - ενώσεις, επαγγελματικές οργανώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ.

Το περιεχόμενο των ρυθμίσεων των ΤΣΑ αποτελεί μια από τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στον τομέα της απασχόλησης.

Το "Βήμα" (15 Ιούνη 1997) αναφέρει: "Ο κυριότερος στόχος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον είναι η εύρεση θέσης εργασίας για τα εκατομμύρια των γυναικών που θα πάψουν να παίρνουν επιδόματα από την πρόνοια, ύστερα από τους νόμους που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο... Τον Ιούνη μάζεψε πάνω από 100 επιχειρηματίες στο Λευκό Οίκο για να τους ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα εξεύρεσης εργασίας σε όσους θα πάψουν να επιδοτούνται από την πρόνοια... ο προϋπολογισμός προβλέπει 3 δισ. δολ. για επιδοτήσεις θέσεων εργασίας σε περιοχές με μεγάλη ανεργία και άλλα 600 εκατ. δολ. για φορολογικές απαλλαγές εργοδοτών που προσλαμβάνουν όσους έπαψαν να παίρνουν επιδόματα από την πρόνοια".

Τα μέτρα που προωθούνται μέσω των ΤΣΑ ξεκινάνε από τη δίψα του κεφαλαίου για αύξηση των κερδών του, σκοπεύοντας και σε μακροπρόθεσμα πολιτικά οφέλη.

Είναι αποκαλυπτική η απάντηση του κειμένου του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕ) για τα ΤΣΑ στην ερώτηση για το "ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της υλοποίησής τους", "να στηρίξουν τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης".

Στην εισηγητική του ομιλία ο νομάρχης Αθηνών τόνισε την ανάγκη των ΤΣΑ όχι μόνο για την "αντιμετώπιση" της ανεργίας, αλλά και γιατί "σε ορισμένες συνοικίες κινδυνεύει άμεσα η κοινωνική συνοχή!".

Μέσω των ΤΣΑ επιδιώκουν να περάσουν την "κοινωνική συναίνεση", οδηγώντας στην πλήρη χειραγώγηση των εργαζομένων από όλους τους μηχανισμούς του συστήματος, στη διάσπαση της εργατικής τάξης και στο χτύπημα του εργατικού κινήματος.

Στόχος των ΤΣΑ είναι να περάσουν, από την πλευρά τους, τις αλλαγές στους όρους αγοράς και πώλησης της εργατικής δύναμης προς όφελος του κεφαλαίου. Να προωθήσουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων εργασίας και να καθιερώσουν τις ευέλικτες μορφές, την εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης πώλησης της εργατικής δύναμης, καταργώντας τις ΕΣΣΕ.

Στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης δε θα χρησιμοποιούν όμως μόνο άνεργους, αλλά και τους ήδη εργαζόμενους, γιατί, αφού θα υπάρχει τοπική συμφωνία, οι ρυθμίσεις τους θα εφαρμόζονται πλέον για όλους.

Ετσι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ουσιαστικά θα καταργηθούν. Οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις κάτω των ΕΓΣΣΕ, να εργάζονται με μερική απασχόληση, με μειωμένα έως καθόλου ασφαλιστικά δικαιώματα. Κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τις γυναίκες που ήδη αποτελούν την πλειοψηφία των ανασφάλιστων.

Με τα ΤΣΑ θα προωθηθεί μια συνολική ανατροπή στη μέχρι σήμερα γνωστή διευθέτηση - διαχείριση του εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου εργασίας.

Η μια θέση εργασίας θα μοιράζεται σε 2 ή 3 εργαζόμενους. Θα χρησιμοποιούν τον εργαζόμενο από το πρωί έως το βράδυ, όποτε θέλουν, για όσες ώρες θέλουν. Αυτή η ανατροπή στην οριοθέτηση του εργάσιμου από τον ελεύθερο χρόνο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, θα είναι επώδυνη. Θα τις οδηγήσει σε πλήρη ανακαταμερισμό του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου, εις βάρος της ξεκούρασής τους, θα ανατρέψει την ουσία χρήσης του ελεύθερου χρόνου, όπως ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, ανάπαυση, διακοπές, κλπ. από τη στιγμή που αυτός ο χρόνος θα είναι σε διαρκή αναμονή των απαιτήσεων του εργοδότη.

Ολα αυτά είναι ζητήματα που ο ΣΕΒ με αποφασιστικότητα προβάλλει και στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Προτάσεις που με σαφήνεια γίνονται αποδεκτές και στο κείμενο του ΕΙΕ για τα ΤΣΑ: "Οτι μπορούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες ευελιξίας στην τοπική αγορά εργασίας, ...σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα, διευθέτηση χρόνου εργασίας, νέες μορφές εργασίας π. χ. τηλεργασία"." Θέσεις που τις έχει αποδεχτεί και η ΓΣΕΕ, αφού όχι μόνο έχει εγκρίνει τα ΤΣΑ, αλλά ήδη έχει συνάψει σχέδιο ΤΣΑ με τη Νομαρχία Αθηνών.

Η εφαρμογή αυτών των υποβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν πιο εύκολα σε μια γενική θεσμοθέτησή τους.

Τα ΤΣΑ και οι "κοινωνικοί εταίροι" του θα λειτουργούν ως μηχανισμοί προώθησης της μαύρης αγοραπωλησίας εργατικής δύναμης, του ρουσφετιού, της "πολιτισμένης" τρομοκρατίας. Στη βάση της ατομικής διαπραγμάτευσης και της αποδυνάμωσης του σωματείου ή της πλήρους ενσωμάτωσής του θα είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Θα πατούν πάνω στην ανάγκη της γυναίκας για δουλιά, παρέχοντάς της μια κακοπληρωμένη - χωρίς δικαιώματα - εργασία. Δηλαδή μια γυναίκα μισοάνεργη και αρκετά φτωχή.

Με πολλή μεθόδευση στήνεται μια μεγάλη επιχείρηση, που στοχεύει στην οικονομική εξαγορά τμημάτων των εργαζομένων για την πλήρη ενσωμάτωσή τους. Επιχειρούν να υποκαταστήσουν ή να αδρανοποιήσουν τους φορείς του λαϊκού κινήματος με διάφορους θεσμούς, εγκλωβίζοντάς τους σε Δίκτυα Εμπειρογνωμόνων, Κέντρα Μελετών - Ερευνών για τις Γυναίκες, όπως π. χ. Κέντρο Νέων Ευκαιριών και Υποστήριξης Γυναικών Δυτικής Αθήνας του ΑΣΔΑ, Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ν. Λιοσίων κλπ.

Γυναικείες επιτροπές των δήμων, που ήταν προϊόν της σύνδεσης του λαϊκού κινήματος με προοδευτικές πλειοψηφίες στην ΤΑ, μετατρέπονται πλέον, με την αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων στην ΤΑ, σε επιτροπές μπίζνες γούμαν, φιλανθρώπων κυριών ή απεργοσπαστικών μηχανισμών, όπως στην περίπτωση των κυριών του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας όπου χρησιμοποιήθηκαν για να ανοίξουν παράνομα το παιδικό σταθμό το Πάσχα, ενάντια στις εργαζόμενες που περιφρουρούσαν τα δικαιώματά τους και τον εργασιακό τους χώρο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιείται, για να γίνει πιο εύκολο το πέρασμα αυτών των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ