Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στο "ράφι" το όνομα

Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες εξακολουθούν να υπαγορεύουν τις επιλογές της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη διευθέτηση των προβλημάτων Ελλάδας - Σκοπίων, εκτός από αυτό της ονομασίας του κράτους.

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο διπλωματικό παρασκήνιο, κινούνται στη βάση που προσφέρει το "μικρό πακέτο" που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων τοποθετώντας το πρόβλημα της ονομασίας στο "ράφι". Ο Ε. Βενιζέλος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι "αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αρθεί τα εμπόδια σε σχέση με το Σύνταγμα και τα Σύμβολα, άρα θα έχουν δοθεί χειροπιαστά δείγματα των Σκοπίων στο θέμα αυτό και η Ελλάδα θα έχει άρει τα οικονομικά αντίμετρα και θα συνεχιστεί η διαβούλευση υπό τον Σ. Βανς για το θέμα του ονόματος".

Διπλωματικές πηγές "ερμηνεύοντας" τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστήριζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μεν την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Σκόπια, δεν είναι, ωστόσο σε θέση - εξαιτίας του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού - να επιδιώξει την τελεσίδικη ρύθμιση αυτής της υπόθεσης υιοθετώντας μια συμβιβαστική πρόταση στο θέμα της ονομασίας.Την αντίθεσή της με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε με δήλωση του εκπροσώπου της, Β. Μαγγίνα, η ΝΔ, ο οποίος υποστήριξε ότι η λύση του "μικρού πακέτου" σημαίνει την εγκατάλειψη από την πλευρά της Ελλάδας του "θέματος της ονομασίας, με άμεσο κίνδυνο να επικρατήσει τελικά το όνομα Μακεδονία". Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πολιτική Ανοιξη που με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση "να μην άρει το εμπάργκο, αν προηγουμένως δεν καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων και η εμμονή τους στο σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ