Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η δική μας απάντηση

- Σε ποιες ανάγκες απαντά η προβολή του "35ωρο - 7ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών", ως κεντρικού συνθήματος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας, στην πορεία προς την εργατική Πρωτομαγιά;

Είναι ένα από τα συνθήματα - αιτήματα για την Πρωτομαγιά. Το προβάλλουμε όμως ολοκληρωμένα μαζί με άλλα αιτήματα που συμπυκνώνουν τις θέσεις των συνδικάτων μας. Τριανταπεντάωρο, λοιπόν, 7ωρο - 5ήμερο με πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους. Με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες, να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και εφαρμογή γνήσιας ΑΤΑ. Αυτό το σύνθημα - αίτημα έχει τη δική του αξία και επικαιρότητα σήμερα, 109 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγου, που πάλευαν για 8ωρο, το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες. Προβάλλεται μαζί με άλλες προτάσεις για τη διάσωση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας και είναι μια απάντηση στην "πρόταση της ανεργίας", που ζούμε καθημερινά. Είναι η δική μας απάντηση στις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου και της διυπουργικής επιτροπής για την απασχόληση, που περιλαμβάνει μέτρα φωτιά, όπως: επέκταση της μερικής απασχόλησης, "ευέλικτες" μορφές εργασίας και κίνητρα στους εργοδότες γι' αυτό, απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. Είναι, λοιπόν, για μας σύνθημα και απόκρουσης των αντεργατικών σχεδίων τους, αλλά και σύνθημα διεκδίκησης και πάλης.

- Η Συντονιστική Επιτροπή έχει επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στη στάση που κρατούν οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων. Πού στηρίζεται αυτή η κριτική;

Πραγματικά κάνουμε αυστηρή κριτική στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι εργαζόμενοι συμφωνούν με αυτό και βρίσκουν τρόπους να το εκφράσουν. Τα αιτήματα που προβάλλουν τα τελευταία χρόνια είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, περνούν δίπλα από τις αιτίες. Θα λέγαμε ότι "διευκολύνουν" το πέρασμα αντεργατικών μέτρων. Θέλουν να έχουν σε αδράνεια τους εργαζόμενους, να αποδέχονται το μικρότερο κακό και το "μοιραίο στο σύστημα που ζούμε". Τίποτα όμως δεν είναι μοιραίο. Αν ανατρέξουμε στον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγου και στους μετέπειτα αγώνες της εργατικής τάξης, θα δούμε ότι το "μοιραίο", το φτιάχνουμε, το συντηρούμε ή το ανατρέπουμε. Η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πλούσια. Οι μεγαλειώδεις αγώνες του τελευταίου διαστήματος δίνουν μηνύματα για όλους.

- Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης της Συντονιστικής στην πορεία προς την Πρωτομαγιά;

Το πλαίσιο των αιτημάτων προς την Πρωτομαγιά είναι πλαίσιο που δίνει απαντήσεις στα οξυμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και εισοδηματικά προβλήματα των εργαζομένων, πλαίσιο απόρριψης της Λευκής Βίβλου. Τα αιτήματά μας αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που με επιμέλεια υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναδεικνύουν τις ευθύνες όλων εκείνων που υπηρετούν αυτές τις κατευθύνσεις. Ξεχωριστή αξία έχει για μας στην πράξη να αναδείξουμε τον αγωνιστικό, διεκδικητικό, ταξικό και αντισυναινετικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς. Στα πλαίσια αυτά προχωράμε με εξορμήσεις, εκδηλώσεις, ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και στις γειτονιές. Η δράση μας κορυφώνεται με στάσεις εργασίας, που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα και με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Και εκεί με τα συνθήματά μας και την όλη προηγούμενη δράση μας θα τιμήσουμε όπως αρμόζει σε ταξικά συνδικάτα, την 1η Μάη.

Ντ. Ν


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ