Παρασκευή 21 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ...

Η αδιέξοδη λογική της εξάρτησης όλα τα χωράει, ακόμα και ατομικές βόμβες! Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Αφορμή για την επαναφορά του θέματος στην επιφάνεια αποτέλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις" περί ύπαρξης δέκα αμερικανικών ατομικών βομβών στον Αραξο καθώς και άλλων 520 σε διάφορες "μη πυρηνικές" χώρες της Ευρώπης. Από κει και πέρα έρχεται με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, όχι απλά να επιβεβαιώσει, με έμμεσο τρόπο, την ύπαρξη των όπλων μαζικού ολέθρου στη χώρα μας, αυτό δε θα ήταν τίποτα καινούριο, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Οταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι "δεν κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια".Η λογική αυτή του υπουργού πραγματικά προκαλεί ανατριχίλα.

Ωστε η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας! Υπονοώντας, προφανώς ότι... η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας συνδέεται και με την κατοχή όπλων τέτοιου είδους. Αυτό όμως που δε διευκρίνισε ο υπουργός είναι από ποιον θέλει να κρύψει τις σχετικές πληροφορίες, γιατί οι πραγματικοί εχθροί της χώρας γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το θέμα αυτό. Ο δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια γενικότερη αντίληψη για το "αμυντικό δόγμα" και συνολικά την εξωτερική πολιτική της χώρας που τα πάντα τα υποτάσσει στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους στην περιοχή και την εδραίωση της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού.

Εξάλλου, μόνο για αφελείς και για μικρά παιδιά είναι το επιχείρημα που κυκλοφορεί και εκφράζεται από ορισμένες πλευρές ότι δήθεν η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα εντάσσεται στη λογική της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Η εξωφρενική αυτή αντίληψη είναι αποκαλυπτική του αδιεξόδου που οδηγεί ο κατευθυνόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών, από αυτούς που έχουν συμφέρον από την ένταση του μεταξύ τους κυνηγητού των εξοπλισμών. Να μην ξεχνάμε ότι Ελλάδα και Τουρκία ήδη κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στις εισαγωγές όπλων. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα έκφραση της υποταγής και των δύο χωρών στον ιμπεριαλισμό που υποδαυλίζει τις μεταξύ τους αντιθέσεις για να μπορεί να παίζει τα παιχνίδια του στην περιοχή.

Αποτελεί την πυρηνική έκδοση, το περιτύλιγμα του ίδιου εκβιασμού. "Στέλνουμε πολεμικό πλοίο στον Περσικό γιατί συμμετέχει και η Τουρκία". "Συμμετέχουμε στον αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας γιατί συμμετέχει και η Τουρκία". "Μελετάται η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία γιατί έχει στείλει και η Τουρκία". Αυτή η λογική δεν έχει τελειωμό. Οδηγεί όλο και σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Ετσι φτάσαμε στο σημείο να ακούγεται ότι "αφού αποθηκεύει η Τουρκία πυρηνικά εμείς δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Αφού η Τουρκία δεν τα διώχνει δεν μπορούμε και εμείς να τα διώξουμε, θα διαταραχτεί η ισορροπία στην περιοχή μας". Μήπως όμως υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί, το αδιανόητο, ότι κάποια από τις δύο χώρες μπορεί όχι να κάνει χρήση αλλά έστω και να ασκήσει απειλή χρήσης τους; Οχι βέβαια. Τότε είναι καθαρό το παιχνίδι που παίζεται.

Το παιχνίδι είναι πολιτικό, όπως ήταν πάντα το παιχνίδι της κατοχής και διάδοσης των πυρηνικών όπλων, χωρίς βέβαια να παραβλέπει κανείς τους τρομακτικούς κινδύνους που περικλείει ακόμα και η απλή κατοχή τους. Καμία σχέση με την εθνική μας άμυνα δεν έχει, αλλά με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ που επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και μέσω του πυρηνικού τρόμου. Δεν είναι άσχετο ότι παρά τη συμφωνία τους με την πρώην ΕΣΣΔ για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης, οι Αμερικανοί διατηρούν το τεράστιο πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αξιώνουν τη μονομερή καταστροφή των πυρηνικών όπλων της πρώην ΕΣΣΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτέλεσε κατά καιρούς αντικείμενο δηλώσεων και δεσμεύσεων του Α. Παπανδρέου περί απομάκρυνσής τους, κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το θέμα μετά έπεφτε στην αφάνεια. Συνέβη ό,τι και με τις αμερικανικές βάσεις, όπου είναι γεγονός πως αυτές που ήταν άχρηστες λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας έκλεισαν, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν και αναβαθμίστηκαν.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ